Din decembrie 2008, Comitetul de politica monetara al Fed mentine dobanda de referinta intre 0% si 0,25%. Dar Janet Yellen a avertizat ca turbulentele din Grecia si China afecteaza cresterea economiei SUA. 

"Daca economia evolueaza asa cum ne asteptam, conditiile economice vor face adecvata la un moment dat anul acesta o majorare a ratei dobanzii, proces care va insemna normalizarea politicii monetare", a afirmat Yellen.

Oficialul a avertizat ca se observa o "incetinire" pe piata fortei de munca si de aceea politica monetara ar trebui sa ramana "adecvata", adica ratele dobanzilor ar trebui sa ramana scazute. 

Majoritatea economistilor se asteapta ca prima crestere a dobanzii sa fie anuntata in septembrie.

Economia SUA s-a contractat usor in primele trei luni din 2015, din cauza aprecierii dolarului si a vremii nefavorabile, dar exista semne ca ritmul de crestere al PIB-ului a accelerat in trimestrul doi. 

PIB al SUA a inregistrat in perioada ianuarie - martie 2015 o scadere anuala de 0,2%, in timp ce estimarea din luna mai indica un declin de 0,7%. 

Exporturile au fost afectate de aprecierea dolarului, care face bunurile din SUA mai scumpe peste hotare. In ultimele 12 luni, dolarul s-a apreciat cu 15% fata de un cos de valute.

Importurile au urcat cu 7,1% in T! din 2015, in timp ce exporturile au scazut cu 5,9%. 

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondiala a inregistrat o expansiune de 2,4%, fata de 2,2% in 2013.