Pentru 2013, Fed anticipeaza acum o crestere a PIB de 2,5-3%, comparativ cu 2,2-2,8% in iunie, in timp ce pentru 2014 intervalul a fost extins la 3-3,8%, de la 3-3,5%, se arata intr-un comunicat al bancii centrale americane. 

Rezerva Federala a pastrat estimarea privind somajul in acest an la 8-8,2%, in timp ce pentru anul urmator a redus intervalul de la 7,5%-8%, cat considera in iunie, la 7,6%-7,9%. Fed a revizuit mai puternic prognozele pentru 2014, de la 7-7,7% la 6,7-7,3%. 

Recuperarea economica a SUA a avut impact scazut in privinta reducerii somajului, situat la 8,1% in august si peste nivelul de 8% timp 43 de luni. 

"Nu am inregistrat o crestere suficienta a numarului de locuri de munca pentru a reduce rata somajului, iar ceea ce trebuie sa vedem in continuare este o imbunatatire mai accentuata", a declarat presedintele Fed, Ben Bernanke,

"Incercam sa pornim economia in directia potrivita, astfel incat sa nu stagnam la un nivel ridicat al somajului", a spus Bernanke, citat de cotidianul Los Angeles Times, informeaza Mediafax.

Fed a anuntat ca va incepe vineri sa cumpere obligatiuni, urmand ca achizitiile sa totalizeze lunar 40 de miliarde de dolari. Institutia nu a mentionat vreun termen limita pentru acest program.

De asemenea, Fed intentioneaza sa mentina dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana la jumatatea lui 2015, prelungind perioada fata de termenul anuntat initial, respectiv sfarsitul anului 2014.  Rezerva Federala a mentinut dobanda cheie aproape de nivelul zero din decembrie 2008.