Comitetul de politica monetara de la Fed a anuntat ca a decis sa mentina dobanda de referinta intre 0% si 0,25%, nivel la care stationeaza din decembrie 2008. 

Conditiile de pe piata fortei de munca si nivelul inflatiei nu justifica inca o majorare a dobanzii, a explicat Yellen, transmite Agerpres.

Majorarea va fi realizata atunci cand "vom inregistra o imbunatatire semnificativa a pietei fortei de munca si vom fi increzatori ca rata inflatiei va ajunge pe termen mediu la tinta de 2%", a afirmat oficialul Fed, adaugand ca orice crestere va fi graduala.

Departamentul Muncii din SUA a anuntat ca rata somajului a scazut in aprilie de la 5,5% pana la 5,4%, cel mai redus nivel inregistrat de SUA, dupa mai 2008. 

Majoritatea economistilor se asteapta ca prima crestere a dobanzii sa fie anuntata in septembrie, in timp ce oficialii SUA au pareri diferite legate de momentul oportun al majorarii costului creditului. 

Janet Yellen a avertizat ca economia mondiala s-ar putea confrunta cu turbulente majore daca Grecia si creditorii sai nu vor ajunge la un acord.

"Aceasta este o situatie foarte dificila. In eventualitatea in care nu se ajunge la un acord, exista temeri ca turbulentele vor afecta perspectiva economiei europene si pietele financiare globale", a declarat sefa Fed. 

Economia SUA s-a contractat in T1 2015, comparativ cu perioada similara din 2014, din cauza aprecierii dolarului si a vremii nefavorabile.

PIB al SUA a inregistrat in ianuarie - martie 2015 un declin de 0,7%, din cauza majorararii deficitului comercial si a acumularii mai reduse a stocurilor comparativ cu estimarea preliminara.

Analistii se asteapta la o expansiune de 2% in T2, iar economia ar putea inregistra cea mai slaba performanta semestriala din 2011. 

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondiala a inregistrat o expansiune de 2,4%, fata de 2,2% in 2013.