Felipe al VI-lea pledeaza pentru o monarhie "integra" si o Spanie unita

Noul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea de Bourbon, si-a proclamat, joi, "increderea in unitatea Spaniei", in fata intensificarii separatismului catalan, promitand o monarhie "integra si transparenta" dupa scandalurile care au afectat familia regala, relateaza AFP. 

"Vrem o Spanie in care toti cetatenii sa regaseasca increderea in institutii" si "in care sa isi aiba locul toate formele de a se simti spaniol", a declarat el in cadrul discursului de proclamare sustinut in fata Congresului. 

Felipe al VI-lea de Bourbon a depus juramantul, joi, in Parlamentul de la Madrid, dupa abdicarea tatalui sau, Juan Carlos.  "Jur sa imi indeplinesc cu credinta functiile, sa respect si sa veghez la respectarea Constitutiei si a legilor si sa respect drepturile cetatenilor si regiunilor autonome", a declarat noul rege, in varsta de 46 de ani, in aplauzele deputatilor si senatorilor reuniti in Congres.

Noua generatie

Modern si cultivat, tanarul rege il urmeaza la tron pe tatal sau, Juan Carlos, care a semnat decretul de abdicare, miercuri, in cursul unei ceremonii solemne. 

Astfel, Juan Carlos a cedat locul unei "noi generatii". Insa Felipe dispune de o marja de manevra redusa, intr-o tara in care criza a dus la pierderea increderii in institutii. 

O Spanie aflata in criza are asteptari mari de la noul ei rege

"Este un rege bun, foarte bine pregatit, dar sarcina sa nu va fi usoara. Spania este foarte tulbure", constata Antonio Molina, un comerciant in varsta de 60 de ani.

Felipe mosteneste o monarhie contestata, potrivit sondajelor, de unul din doi spanioli si o tara afectata de criza economica si somaj.  Ramas popular in pofida discreditarii tatalui sau, el va trebui sa raspunda multor sperante. 

"In acest moment, spaniolii asteapta aproape totul de la el. Ei vor ca el sa gaseasca o solutie pentru Catalonia, sa rezolve problema somajului", noteaza Cote Villar, de la El Mundo. 

Cei mai multi spanioli, de la reprezentanti politici si pana la mari sportivi, ca Rafael Nadal, sunt de acord ca Felipe al VI-lea, educat din copilarie pentru a conduce, este "pregatit bine". Dar pentru ce? se intreaba AFP.

"Este un rege bun, foarte bine pregatit, dar sarcina sa nu va fi usoara. Spania este foarte agitata", declara un vanzator de racoritoare, intr-un chiosc instalat in apropiere de Palatul Regal, la Madrid, Antonio Molina, in varsta de 60 de ani.

Dupa mai multi ani marcati de o profunda criza economica, un somaj-record, scandaluri de coruptie si tensiuni separatiste, multi spera ca regele va aduce o adiere a schimbarii. Dar sarcina este dificila si implica o actiune pe fronturi multiple. 

"El trebuie sa adune Spania in toata diversitatea ei si sa ajunga la cel mai bun consens politic posibil", este de parere Enrique Martin, in varsta de 71 de ani.

"Are in fata o responsabilitate imensa, dar cred ca va face ceea ce a facut tatal sau odinioara, si anume va incerca sa fie regele tuturor spaniolilor. Sunt sigur ca va reusi, este foarte bine pregatit", adauga el. 

Intre cele mai mari provocari se afla refacerea imaginii monarhiei, patata de scandaluri in ultimii ani ai domniei lui Juan Carlos, in varsta de 76 de ani.  Dupa ce a plecat la o vanatoare de elefanti in Botswana, in timp ce tara se afla pe marginea unei prapastii economice, monarhul a fost nevoit sa le prezinte spaniolilor scuze, in 2012, un eveniment considerat istoric. 

Calatoria pare deja indepartata, insa cazul cel mai "toxic" ameninta in continuare. Un judecator de instructie urmeaza sa stabileasca daca ii trimite in judecata pe infanta Cristina, inculpata pentru frauda fiscala, si pe sotul ei, suspectat de coruptie, Iñaki Urdangarin. 

Unii spera totodata ca Felipe al VI-lea va atenua disensiunile din cadrul unui sistem politic dominat de catre doua partide mari - conservator si socialist - si ca va moderniza Constitutia din 1978. Altii vor ca el sa-i ajute pe milioanele de saraci si pe someri. 

Iar in timp ce Catalonia intentioneaza sa voteze, in noiembrie, asupra independentei, pe cand in Tara Bascilor separatistii au obtinut un loc important in politica, multi spera ca Felipe, in varsta de 46 de ani, sa poata sa unifice tara. 

De asemenea, problema viitorului monarhiei - contestata - se pune tot mai acut odata cu abdicarea lui Juan Carlos.  Inca de cand a anuntat ca abdica, la 2 iunie, mii de persoane au iesit in strada pentru a cere un referendum in care sa poata alege intre monarhie si republica. 

"Oare ne va aduce ceva pozitiv? Ma indoiesc. Nici macar nu ni s-a dat posibilitatea sa alegem", isi exprima indignarea o studenta, Paula Aciego, in varsta de 22 de ani, originara din Canare, aflata in vizita la Madrid. 

"Oamenii incep sa se sature si sa spuna «Ascultati aici, vrem o schimbare». Fie Felipe se adapteaza, fie va avea loc o schimbare foarte importanta", preconizeaza ea. 

Toate sunt asteptari importante, care risca sa nu fie implinite. 

"In acest moment, spaniolii asteapta aproape totul de la el. Ei vor ca el sa gaseasca o solutie pentru Catalonia, sa rezolve problema somajului", noteaza Cote Villar, de la cotidianul El Mundo.  "Ei spera ca aceasta fata noua va provoca o schimbare a institutiilor, deoarece avem in Spania o criza institutionala foarte profunda. Insa, in fond, el este regele unei monarhii parlamentare care nu poate sa faca mare lucru", apreciaza jurnalistul. 

"Regele nu are puterea sa schimbe absolut nimic, dar poate uni, insoti, stimula" o schimbare", nuanteaza José Apezarena, autorul unei carti recente despre noul cuplu regal. 

"Este o adiere importanta si proaspata", este de acord Cote Villar, "dar exista marele risc sa dezamageasca". 

Madridul il va intampina pe noul rege cu mii de flori si steaguri spaniole, un decor care eclipseaza manifestatiile republicane ce au urmat anuntului, la 2 iunie, privind abdicarea lui Juan Carlos si vocile, minoritare, care cer Parlamentului un referendum pe tema viitorului monarhiei. 

Felipe si nou regina Letizia, o fosta jurnalista de 41 de ani, prima suverana spaniola care nu are sange regal, vor traversa Madridul in masina, incepand de la Congres pana la Palatul Regal.  Cuplul, insotit de Juan Carlos si regina Sofia, va iesi la balcon pentru a saluta multimea din Plaza de Oriente. 

Juan Carlos a devenit rege pe 22 noiembrie 1975, la doua zile dupa moartea dictatorului Francisco Franco.