"Guvernatorul Băncii Greciei a recomandat Guvernului eliminarea tuturor restricţiilor asupra mişcărilor de capital. Estimez că decizia va fi luată în septembrie sau în octombrie", a precizat sursa, potrivit Agerpres.

Noul Guvern de la Atena este decis să reasigure pieţele că intenţionează să adopte politici prietenoase cu mediul de afaceri pentru a atrage investiţii.

În prezent, Banca Centrală a Greciei face un studiu de impact al efectelor eliminării tuturor restricţiilor asupra mişcărilor de capital pe care îl va trimite Guvernului şi creditorilor internaţionali.

În luna iunie 2015, Grecia a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, în ideea a stopa fuga capitalului din băncile greceşti, într-un moment în care ţara era în pragul unei crize financiare ca urmare a impasului în discuţiile cu creditorii externi.

"Considerăm că aceste restricţii nu îşi mai au rostul", declara luna trecută Yannis Stournaras la finalul unei reuniuni cu noul premier al Greciei, Kyriakos Mitsotakis. "Banca Greciei va recomanda Guvernului să elimine în totalitate restricţiile asupra mişcărilor de capital, în cel mai scurt timp posibil", a adăugat oficialul elen.

Restricţiile asupra mişcărilor de capital au început cu limitarea retragerilor de numerar de la ATM la 60 de euro pe zi, dar între timp au fost relaxate treptat. Limita referitoare la numerarul care poate fi extras zilnic de la ATM a fost ridicată încă din luna octombrie 2018, dar mai există în continuare limite cu privire la sumele de bani ce pot fi transferate peste hotare.