Proiectul South Stream, de 46 de miliarde de dolari, promovat de Gazprom, este in asteptare si probabil va ramane asa ani de zile, in conditiile in care Rusia continua sa alimenteze conflictul armat din estul Ucrainei, iar UE raspunde cu sanctiuni, se arata intr-o analiza a Eurasia Group.

In aceste conditii, Ucraina va ramane o ruta majora de tranzit pentru circa jumatate din livrarile de gaze ale Gazprom in Europa.

Europa nu va relua negocierile pentru South Stream, in conditiile actuale

Anterior, Uniunea Europeana avea pozitii mixte legate de South Stream, dar cu trupele rusesti masate la granita cu Ucraina statele membre nu au alta optiune decat sa aiba o pozitie unitara. "In niciun caz Europa nu va relua negocierile pentru South Stream, avand in vedere contextul geopolitic al crizei ucrainene", a declarat Emily Stromquist, analist al Eurasia in Londra.

Conducta de 2.446 kilometri va trece pe sub Marea Neagra si va intra in UE prin Bulgaria, punand capat dependentei Gazprom de sistemul de conducte al Ucrainei.

In timp ce Comisia Europeana si-a exprimat in trecut ingrijorarea ca proiectul nu respecta legislatia comunitara, unele state membre, in special din sudul continentului, au sustinut deschis constructia gazoductului.

Situatia se schimba insa, din cauza sprijinului dat de Putin separatistilor din estul Ucrainei si a interzicerii de catre Rusia a importurilor de alimente europene.

"Din punct de vedere politic este foarte dificil pentru Comisie sa sprijine South Stream, intrucat s-ar putea considera ca priveaza Ucraina de avantajul avut in raport cu Rusia. In egala masura, este foarte dificil pentru CE sa blocheze South Stream, atata timp cat nu poate asigura securitatea aprovizionarii cu gaze a statelor din sud-estul Europei, prin alte cai", a aratat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

Ucraina si Rusia au o lunga istorie de dispute legate de pretul gazelor si datorii. In 2009, livrarile Rusiei prin Ucraina au fost oprite timp de 13 zile, lasand Europa de Sud-Est fara gaze.

Rusia a diversificat ulterior rutele utilizate pentru furnizarea gazelor in UE, dar Gazprom a livrat anul trecut 89 de miliarde de metri cubi de gaze prin Ucraina, circa 55% din exporturile totale in Europa.

Companiile implicate in proiect, nemultumite de blocajul dintre Rusia si UE

Cu o capacitate maxima de 63 de miliarde de metri cubi pe an, South Stream ramane un element esential pentru obiectivul Rusiei de a elimina Ucraina ca ruta de tranzit. Gazprom intentiona initial ca South Stream sa intre in exploatare pana la sfarsitul lui 2015 cu o capacitate anuala de 15,75 miliarde de metri cubi de gaze.

South Stream va traversa Rusia, iar apoi va trece pe sub Marea Neagra si va tranzita Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia, pana in Austria. Partenerii Gazprom pentru portiunea offshore a gazoductului sunt compania italiana Eni, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta).

Companiile implicate in proiectul South Stream sunt nemultumite din cauza blocajului. Gazprom a cheltuit circa 3,1 miliarde de dolari pentru infrastructura locala necesara South Stream si intentioneaza sa investeasca alte 18,4 miliarde de dolari. In Europa, compania italiana Saipem a semnat un contract de 2 miliarde de euro pentru instalarea primelor instalatii subacvatice.

Gazprom detine o participatie de 50% la sectorul subacvatic al South Stream, al carui cost este estimat la circa 10 miliarde de euro. Sectoarele terestre ale gazoductului vor fi construite de Gazprom in colaborare cu companiile locale de utilitati si vor cota aproximativ 6 miliarde de euro, potrivit estimarilor companiei ruse.

In luna iunie, Gazprom si grupul OMV au incheiat un acord pentru constructia si operarea ulterioara a tronsonului austriac al South Stream. Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a declarat in aceasta saptamana ca neintelegerile dintre Rusia si Occident din cauza crizei din Ucraina nu vor duce la anularea constructiei gazoductului South Stream.