Este putin probabil insa ca dezbaterea sa conduca la iesirea Finlandei din zona euro, insa decizia de a organiza o astfel de dezbatere demonstreaza un nivel ridicat de nemultumire in randul finlandezilor in legatura cu performanta economica a tarii lor, noteaza sursa citata, potrivit Agerpres.

Petitia, semnata de peste 53.000 de persoane, solicita organizarea unui referendum privind iesirea din zona euro.

“Nu am decis inca data, insa o dezbatere preliminara va avea loc probabil in timpul unei sesiuni plenare (a parlamentului) in saptamanile urmatoare”, a declarat o sursa parlamentara.

Paavo Vayrynen, membru finlandez al Parlamentului European care a lansat initiativa anti-euro, a comparat performanta economica a tarii cu cea a vecinului sau Suedia, care nu a adoptat moneda unica si care a inregistrat o crestere mult mai rapida in ultimii ani.

“Ar trebui sa relansam economia noastra parasind zona euro si reintroducand propria moneda. Acest lucru va restabili competitivitatea noastra”, a spus el inmanandu-i petitia presedintelui parlamentului, Maria Lohela.

Daca parlamentul sustine petitia, acesta va cere guvernului sa pregateasca o lege pentru organizarea unui referendum”, a mai spus el.

In pofida initiativei, un sondaj Eurobarometru din noiembrie arata ca 64% dintre finlandezi sustin moneda euro.

Soarta monedei unice europene a fost de multe ori incerta din cauza crizei economice care macina continentul de cel putin cinci ani. In ultimii ani, mai multe tari si-au manifestat dorinta de a iesi din zona euro, in timp ce Grecia a fost la un pas de a fi data afara din comunitatea monetara, din cauza lipsei de reforme de la Atena. Analistii considera ca iesirea unei singure tari din zona euro ar duce la perturbari greu de controlat pe pietele financiare sau chiar la disparitia monedei unice europene.