"In timp ce oamenii din Simferopol sarbatoreau anexarea Crimeei de catre Rusia, la 10 minute distanta de centrul orasului, pe Strada Balaclava, avea loc o alta invazie - cea a afacerilor private", scrie publicatia britanica.

Un grup de persoane foarte bine inarmate si cu fetele acoperite de masti, despre care se presupune ca ar fi soldati rusi, au luat cu asalt Bogdan Avto-Salon, showroomul unui dealer pentru marcile Hyundai si Subaru.

Criticii Moscovei avertizeaza de mai multe saptamani ca atacurile fortelor rusesti asupra bazelor militare ucrainene reprezinta doar inceputul si ca afacerile private din Crimeea vor fi urmatoarea tinta. Evenimentele de pe Strada Balklava sugereaza ca acestia ar putea avea dreptate.

"Este clar ca va avea loc o noua impartire a proprietatilor acum ca rusii sunt aici", a declarat Arzi Selimova, editor la televiziunea de stat Krim. Oamenii de afaceri locali au notat si ca Bogdan Avto-Salon era detinut de un partener al oligarhului ucrainean Petro Porosenko, unul dintre sustinatorii importanti ai guvernului de la Kiev.

Orice s-ar intampla cu showroomul respectiv, un lucru este clar: cele mai interesante active din Crimeea sunt deja sub controlul fortelor proruse si vor apartine in final Moscovei, scrie Financial Times, preluata de Mediafax. Printre acestea se afla Ciornomornaftogaz - companie care extrage petrol si gaze din Marea Neagra, precum si Feodosia Oil Products Supply - companie care transfera petrol si produse petroliere de pe tancuri maritime in vagoane cisterna pentru transportul fereoviar.

Printre activele care si-ar putea schimba fortat proprietarul se numara si tabara de vara pentru copii Artek, faimoasa in timpul URSS, precum si multe hoteluri si sanatorii pe coasta insorita a Crimeei, detinute de ministere si sindicate ucrainene.

Ucraina a protestat fata de astfel de situatii, iar ministrul Justitiei, Pavlo Petrenko, a declarat ca guvernul de la Kiev isi rezerva dreptul de a cere Rusiei despagubiri pentru activele din Crimeea. Kievul are de pierdut nu doar companii valoroase, ci si investitii straine semnificative. Inainte de intensificarea tulburarilor interne in februarie, autoritatile ucrainene negociasera cu Eni (Italia) si EDF (Franta) contracte de explorare pentru petrol si gaze in apele Crimeei. Noua conducere a regiunii a anuntat ca va pune resursele energetice sub administrarea companiei ruse de stat Gazprom.
Aceste aspecte au insa o importanta mult redusa pentru locuitorii obisnuiti ai pensinsulei.

Inainte de referendumul de duminica, in care locuitorii au votat pentru secesiunea de Ucraina si alipirea la Rusia, noile autoritati au promis ca ajutoarele sociale si pensiile vor fi platite, depozitele bancare si economiile vor fi protejate, iar drepturile de proprietate vor fi respectate. Oamenii de afaceri nu vor fi nevoiti sa-si inregistreze din nou companiile.

Cei circa 350.000 de etnici ucraineni din Crimeea, dintre care multi nu au participat la referendum, se tem insa de schimbarile care au loc. Crimeea a fost aruncata intr-un haos legislativ dupa ce Moscova a anuntat ca nu se mai aplica legile Ucrainei, a declarat Iulia Iavorskaia.

"Nu avem niciun viitor aici. Asta inseamna ca nu am casa sau pamant si nici chiar permis de conducere. Inseamna ca orice bandit poate sa ma dea afara din casa", a spus ea.

Multi dintre ucraineni se tem de nationalismul exagerat al noilor autoritati din Crimeea, noteaza FT. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, marti, la semnarea tratatului de anexare a Crimeei, ca ucraineana va primi statut de limba oficiala, iar drepturile locuitorilor vor fi respectate indiferent de etnie. Multi ucraineni din Crimeea nu sunt insa convinsi de cuvantul liderului de la Kremlin.