S&P afirma ca a plasat "sub supraveghere negativa" notele de indatorare pe termen lung pentru 15 state din zona euro, inclusiv pe cele pe care le atribuie Germaniei, Austriei, Finlandei, Frantei, Luxemburgului si Olandei, sase tari notate cu AAA, cea mai buna nota posibila, scrie Mediafax.

Dintre cele sase tari amenintate de S&P ca isi vor pierde nota AAA, Franta este singura pentru care agentia ia in considerare o reducere a ratingului cu doua trepte.

Aceste "plasari sub supraveghere sunt motivate de convingerea noastra ca tensiunile sistemice din zona euro au crescut in ultimele saptamani pana la punctul in care se fac presiuni in scadere asupra gradului de solvabilitate al zonei euro in ansamblul sau", scrie agentia.

Singurele tari din zona euro care nu sunt afectate de anunt sunt Grecia, al carei rating corespunde in prezent deficitului de plati, si Ciprul, pentru care S&P a plasat anterior nota de indatorare pe termen lung sub "supraveghere negativa".

Atunci cand o agentie de evaluare plaseaza o nota sub supraveghere negativa, inseamna ca ea considera de peste 50 la suta probabilitatea ca aceasta sa fie redusa in termen de trei luni.

De altfel, la sfarsitul lunii trecute, directorul general al diviziei de ratinguri de tara din cadrul S&P, David Beers, declara ca ratingurile de credit ale statelor din zona euro ar putea fi reduse daca "zone mari" din blocul monetar vor intra intr-o noua runda de recesiune.

"Dinamica financiara dezlantuita de criza de incredere aflata in desfasurare a ridicat riscul unei noi recesiuni in mai multe tari din zona euro, care ar putea pune presiuni suplimentare pe ratinguri", a spus Beers.

David Beers a fost principalul coordonator din spatele deciziei istorice a S&P, de la inceputul lunii august, de a reduce ratingul Statelor Unite de la nivelul de top AAA.

In august, S&P a anuntat ca a redus cu o treapta, la AA+, ratingul pe termen lung al SUA, pentru prima data in istorie, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetar si datorii. Perspectiva ratingului este negativa, ceea ce indica o alta posibila retrogradare in urmatoarele 12-18 luni.

Administratia americana a contesta insa evaluarea si acuza agentia de inexactitati de 2.000 de miliarde de dolari, in calcule.

Din cauza deciziei agentiei de rating, bursele din intreaga lume s-au prabusit in perioada imediat urmatoare, sute de miliarde de dolari evaporandu-se pur si simplu.

Citeste si:

Lovitura fara precedent pentru cea mai mare economie a lumii: S&P a retragradat ratingul de top al SUA. Cat de mare va fi noua criza?

SUA pun la zid Standard&Poor’s. Autoritatile investigheaza metodologia prin care S&P a retrogradat America

Puterea celor trei. Ce sunt agentiile de rating si de ce economia intregii lumi depinde de ele