Decizia Fitch a venit la finalul unei saptamani bune pentru Spania, noteaza Wall Street Journal, preluat de Mediafax. La mai putin de doi ani dupa criza datoriilor de stat, Banca Spaniei a anuntat, joi, ca economia a crescut cu 0,4% in primele trei luni ale acestui an fata de trimestrul al patrulea din 2013, cea mai buna dinamica din 2008, dupa un avans de 0,2% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Spania atrage fluxuri importante de capital strain, investitorii cautand randamente mai bune fata de cele oferite de piete mai stabile, precum SUA si Germania, costurile de finantare din Spania evoluand astfel la cel mai redus nivel din ultimii noua ani.

Fitch apreciaza ca reformele adoptate de guvern pe piata muncii, in sistemul de pensii si in sectorul financiar au imbunatatit perspectiva pe termen lung a datoriei de stat a Spaniei, in conditiile in care finantele publice au avut o evolutie "solida" in ultimii doi ani.

Agentia Moody's a imbunatatit in luna februarie ratingul Spaniei la "Baa2", cu perspectiva pozitiva, iar Standard & Poor's califica Spania la "BBB-", cu perspectiva stabila, si va publica in luna mai o noua evaluare.