Perspectiva pentru ratingurile suverane din Europa emergenta in 2017 este stabila, dar exista patru perspective negative si nicio perspectiva pozitiva, ceea ce subliniaza riscurile la adresa solvabilitatii, avertizeaza Fitch.

Pentru Europa emergenta in ansamblu, Fitch estimeaza o accelerare a cresterii PIB la 2,7% in 2017, de la 1,9% in 2016. In Europa Centrala si de Est (CEE), avansul va fi sprijinit de majorarea absorbtiei fondurilor europene, politica monetara relaxata, extinderea creditarii, cresterea numarului de angajati si a salariilor.

Rusia va reveni pe crestere in 2017, desi ritmul va fi atenuat, de doar 1%, ceea ce reflecta masurile de consolidare fiscala si inasprirea politicii monetare, estimeaza Fitch.

Pe fondul majorarii preturilor materiilor prime, agentia se asteapta la cresterea inflatiei in toate statele din CEE, anul viitor.

Majorarea cheltuielilor va provoca o deteriorare a pozitiilor fiscale in 2017, desi multe tari se bazeaza pe imbunatatirea colectarii veniturilor din taxe.

Evolutiile politice, in Europa emergenta si pe plan extern, ar putea genera incertitudini si ar putea afecta performanta economica. Ostilitatea fata de unele politici ale UE, in special in domeniul migratiei, si ascensiunea populismului in unele state din CEE creeaza tensiuni cu alte state din UE, avertizeaza Fitch.

Perspectiva ratingurilor suverane pentru majoritatea celor 21 de state din Europa emergenta este stabila, dar exista patru tari cu perspectiva negativa (Azerbaidjan, Croatia, Macedonia si Turcia) si nicio tara cu perspectiva pozitiva.

Ratingurile statelor din regiune pot fi afectate de populismul politic, care poate submina credibilitatea politicii economice si a comertului, se arata in raportul Fitch.