Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat investitiilor, si cu numai o treapta peste cel al Spaniei, transmite Bloomberg.

"Incertitudinile politice sporite si lipsa unei sustineri pentru noi masuri de reforma structurale reprezinta un nou soc pentru economia reala, aflata in recesiune profunda", se arata intr-un comunicat al Fitch, care subliniaza faptul ca recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa.

Premierul in exercitiu Mario Monti a contribuit la calmarea crizei datoriilor din Europa prin reducerea deficitului bugetar al Italiei si aplicarea de reforme menite sa echilibreze finantele tarii. Sub conducerea lui Mario Monti, randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a scazut cu aproape 50%, de la un nivel record de 7,5% atins in noiembrie 2011.

Plecarea lui Monti si Parlamentul fragmentat rezultat in urma alegerilor au alimentat temerile ca Italia va reaprinde criza datoriilor in Europa.

Ministrul italian de Finante, Vittorio Grilli, a declarat duminica, la o conferinta din Cernobbio, Italia, ca retrogradarea decisa de Fitch nu este suprinzatoare, fiind bazata pe o combinatie de incertitudini politice si economice.