Riscurile s-au amplificat in ultimele luni, se arata in raport. Astfel, in timp ce vechile vulnerabilitati s-au mentinut, au aparut unele noi, inclusiv posibilitatea unei incetiniri mai prelungite a economiilor emergente. Acestea se confrunta cu riscuri precum un potential mai redus de crestere, incetinirea creditarii si eventuale conditii mai stricte la acordare de imprumuturi in cazul in care schimbarea politicii Rezerva Federala a SUA conduce la o inversare puternica a fluxurilor de capital, transmite Mediafax.

Pentru 2013, FMI a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie. 

Pentru 2014, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%. 

Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acesta si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale pentru ambii ani.

Pentru Europa Centrala si de Est au fost mentinute la nivelul din aprilie, de 2,2% pentru acest an si de 2,8% pentru urmatorul. 

Recomandarea FMI

FMI recomanda economiilor avansate sa mentina un mix de politici macroeconomice care sa sustina cresterea, impreuna cu planuri credibile pentru a ajunge la sustenabilitatea datoriei pe temen mediu si cu reforme pentru consolidarea bancilor si revigorarea creditarii. 

Multe dintre economiile emergente si in dezvoltare se confunta cu o dilema intre politici macroeconomice pentru sustinerea activitatii slabe si masuri de limitare a iesirilor de capital. Implementarea de reforme ar putea face mai usoara o alegere intre cele doua, noteaza FMI. 

Pentru SUA, cea mai mare economie din lume, Fondul estimeaza o crestere de 1,7% in acest an, comparativ cu prognoza de 1,9% din aprilie, in timp ce pentru zona euro a inrautatit estimarea privind contractia PIB de la circa 0,4% la 0,6%. 

In cazul Germaniei, FMI a injumatatit, la 0,3%, prognoza privind cresterea din acest an, in timp ce pentru Franta se asteapta la o scadere a PIB de 0,2%, comparativ cu declinul de 0,1% anticipat anterior.  Fondul are asteptari mai slabe si pentru Italia, o contractie de 1,8%, mai mare decat scaderea de 1,5% luata in calcul in aprilie. Estimarea privind scaderea PIB al Spaniei a fost pastrata neschimbata, la 1,6%. 

Analistii FMI au imbunatatit estimarile de crestere pentru trei dintre marile economii dezvoltate - Marea Britanie, Japonia si Canada.  Cea mai puternica imbunatatire a prognozei privind avansul din acest an a fost consemnata in cazul Japoniei, de la 1,5% la 2%.

FMI a inrautatit estimarile pentru evolutia mai multor economii emergente importante in acest an. Astfel, Rusia ar urma sa inregistreze o crestere a PIB de 2,5% in acest an, fata de 3,4% cat se lua in calcul in aprilie, in timp ce in cazul Braziliei revizuirea se situeaza la 0,5 puncte procentuale, de la 3% la 2,5%. In cazul Chinei, Fondul a schimbat prognoza privind avansul PIB de la 8,1% la 7,8%. 

Raportul FMI nu include date privind evolutia economiei Romaniei. Anterior, FMI si autoritatile romane au estimat o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.