FMI a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2,4%

Fondul a mentinut prognozele pentru economia Marii Britanii la 3,2% in acest an si 2,7% in 2015. 

Pentru Rusia, FMI a pastrat estimarea de crestere economica din 2014 la 0,2%, dar cea pentru anul viitor a fost redusa cu 0,5 puncte, la 0,5%.

Zona euro reprezinta insa cea mai mare problema a Fondului Monetar international. FMI a redus estimarea de crestere economica a zonei euro pentru 2014 si 2015, ingrijorat ca regiunea va continua sa se confrunte cu o inflatie scazuta si un nivel ridicat al somajului, si asteapta ca Banca Centrala Europeana sa continue sa sustina regiunea, inclusiv prin achizitii de active. 

In raportul World Economic Outlook, publicat marti, FMI anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 0,8% a zonei euro si de 1,3% in 2015, sub prognoza unui avans de 1,1%, respectiv de 1,5% al PIB-ului regiunii, publicata in iulie. 

Cresterea economica din zona euro ramane slaba, cu riscuri persistente ca situatia sa continue, se arata in raport. 

"Exista riscul ca redresarea sa stagneze in zona euro, din cauza cererii in scadere si a pericolului ca inflatia redusa sa se transforme in deflatie. Acesta nu este scenariul de baza luat in considerare de FMI, dar daca se va concretiza, atunci aceasta va fi principala problema cu care se va confrunta economia mondiala", potrivit economistului sef al FMI, Olivier Blanchard. 

Inflatia din zona euro nu va depasi 0,5% in acest an si 0,9% in 2015, sub tinta de aproape 2% a BCE. Potrivit FMI, aceasta va ramane sub tinta BCE cel putin pana in 2019. 

Pentru Germania, FMI anticipeaza o crestere economica de 1,4% in acest an si de 1,5% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub estimarile din iulie.

Fondul a imbunatatit in schimb prognoza de crestere economica pentru Spania, cu 0,1 puncte procentuale, la 1,3% in acest an si 1,7% anul urmator. 

Situatia Frantei si Italiei nu este prea stralucita. In Franta, cresterea PIB nu va depasi in acest an 0,4%, fiind revizuita in scadere cu 0,4 puncte, pentru 2015 fiind anticipat un avans de 1%, cu 0,5 puncte sub ritmul prognozat in iulie. In Italia, economia se va contracta cu 0,2% in acest an, estimare redusa cu 0,5 puncte de FMI. Pentru 2015, Fondul anticipeaza o crestere a PIB de 0,8%, dar si aceasta este cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iulie.