Cele sase state care formeaza Consiliul de Cooperare al Golfului, respectiv Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweitul, Bahrein si Oman, sunt puternic dependente de veniturile din petrol si recent au anuntat ca vor reduce subventiile generoase acordate pentru combustibili si energie electrica pe fondul scaderii veniturilor.

In plus, in ultimii ani, aceste state au atras milioane de muncitori straini, oferindu-le scutiri de impozite pe veniturile personale. 

"Aceste economii trebuie sa-si consolideze cadrele fiscale si sa revizuiasca sistemele de taxare prin reducerea dependentei mari de veniturile din petrol si prin cresterea ponderii reprezentate de veniturile care nu au legatura cu hidrocarburile", a declarat Christine Lagarde.

Lagarde a facut un apel pentru introducerea unei Taxe pe Valoarea Adaugata care "in mod ideal ar trebui sa fie armonizata la nivel regional".

"Chiar daca ar fi vorba de TVA foarte scazuta, de o singura cifra, o astfel de taxa ar putea genera pana la 2% din Produsul Intern Brut", a subliniat sefa FMI.

Lagarde a sfatuit tarile din Golful Persic sa puna "un accent mai mare" pe taxele de companii, taxele pe proprietati si accize precum si sa inceapa sa se pregateasca pentru introducerea de impozite pe veniturile personale.  

FMI estimeaza ca tarile exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au pierdut anul trecut venituri de peste 340 miliarde dolari, adica aproximativ 20% din PIB combinat, ca urmare a prabusirii pretului petrolului de la 100 de dolari per baril la aproape 30 de dolari per baril.