Avertismentul lui Lagarde a fost lansat la scurt timp dupa aprobarea, de catre FMI, a celei de-a sasea transe, de 2,2 miliarde euro, din programul de finantare externa convenit de Grecia cu FMI in mai 2010. 

Lagarde a cerut noului guvern de la Atena, de uniune nationala, sa implementeze masurile convenite. Ea a declarat ca procesul de ajustare fiscala trebuie sa fie principala prioritate a cabinetului condus de Lucas Papademos. 

"Noul guvern ar trebui sa-si foloseasca mandatul larg pentru a implementa ferm programul, cea mai buna modalitate de a ajuta Grecia sa faca fata riscurilor cu care se confrunta", a afirmat ea. 

Lagarde a afirmat ca reformele economice ar trebui accelerate pentru a consolida competitivitatea Greciei prin cresterea productivitatii.  Ea a aratat de asemenea ca participarea creditorilor privati la salvarea Greciei si sprijinul financiar prelungit, la dobanzi mici, acordat de tarile din zona euro reprezinta elemente esentiale ale efortului de reducere a datoriilor statului elen.

Grecia a incheiat in luna mai a anului trecut un acord de finantare externa de 110 miliarde euro, pe trei ani, cu Comisia Europeana si FMI.  Contributia creditorului de la Washington la programul de imprumuturi este de 30 miliarde euro, din care au fost platite pana acum 20,3 miliarde euro, informeaza Mediafax.