"Daca vor fi necesare noi masuri, pot sa va spun un lucru, ca nu vor fi sub forma unor noi masuri bugetare sau de reduceri generalizate, nediferentiale, ale salariilor si pensiilor", a afirmat Lagarde intr-o conferinta de presa la Washington.

Troica creditorilor Greciei (FMI, Comisia Europeana si BCE) efectueaza un nou audit al finantelor tarii, pentru a decide furnizarea sau nu a unei noi transe de imprumut, in cadrul planului de salvare convenit in primavara anului trecut in schimbul unei austeritati drastice.

La sfarsitul lunii septembrie, FMI si Comisia Europeana au anuntat o pauza a discutiilor cu autoritatile elene, din motive tehnice.

Lagarde a dat insa asigurari ca este prematur de anticipat concluziile delegatiei, care va reveni la Atena la sfarsitul lunii octombrie.

Potrivit presei elene, FMI este pe cale sa ceara Greciei noi masuri de austeritate, in valoare de 6,7 miliarde de euro, care sa fie aplicate pana in 2016.

Lagarde a aratat ca Grecia va avea rezultate peste asteptari si va obtine in acest an un excedent bugetar primar, care exclude serviciul datoriilor.

FMI estimeaza ca datoria publica a Greciei va scadea usor in 2014, la 174% din PIB.

 Grecia a fost ajutata cu doua pachete de imprumuturi externe, in total 240 de miliarde de euro, de catre FMI si statele zonei euro, dupa ce indatorarea foarte ridicata a tarii a facut imposibila rostogolirea datoriei pe pietele financiare internationale la dobanzi sustenabile.