"Programul este pe drumul corect", se arata intr-un comunicat al Fondului Monetar, publicat dupa ce o echipa a institutiei a realizat in perioada 25 ianuarie-1 februarie o a doua evaluare a sectorului bancar al tarii. 

Uniunea Europeana a cerut asistenta tehnica din partea FMI pentru sustinerea bancilor spaniole, afectate de active toxice, cu 37 de miliarde de euro.  In cadrul masurilor de restructurare, bancile s-au implicat in ultimele cateva luni intr-o campanie de fuziuni si achizitii a institutiilor financiare aflate intr-o situatie fragila. 

FMI a mentionat masurile adoptate in Spania pentru consolidarea capitalului bancilor, apreciind ca reprezinta "o reusita majora" care va intari increderea in sistemul financiar spaniol si va imbunatati capacitatea acestuia de sustinere a economiei reale. 

In decembrie, patru banci nationalizate au primit 36,9 miliarde de euro, prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate. In schimbul ajutorului, Spania a creat o companie de administrare a activelor toxice, o "banca rea", Sareb, careia i-au fost alocate 2,5 miliarde de euro pentru a putea functiona. 

Merkel are incredere in Rajoy

Cancelarul german, Angela Merkel, si-a exprima luni increderea in capacitatea premierului spaniol, Mariano Rajoy, de a rezolva criza datoriilor, in conditiile in care se confrunta cu acuzatii de coruptie, iar costul imprumuturilor Spaniei este in crestere, transmite Bloomberg. 

"Rajoy si guvernul sau lucreaza pentru reducerea somajului si reformarea economiei, astfel ca Spania sa isi revina complet", a declarat Merkel, dupa o intalnire cu Mariano Rajoy. "Germania il va ajuta cu toata puterea". 

Merkel si Rajoy s-au intalnit pentru pregatirea negocierilor referitoare la bugetul european pemtru urmatorii sapte ani, care vor avea loc la summitul UE din 7-8 februarie. 

La conferinta de presa au existat insa intrebari legate de problemele politice ale lui Rajoy.  Merkel a spus ca "au o relatie bazata pe incredere" si si-a exprimat intelegerea pentru problema somajului din Spania, cu toate ca nu a propus vreo masura concreta in aceasta privinta. 

Mariano Rajoy detine functia de premier al Spaniei din decembrie 2011 si se confrunta cu cereri de demisie din partea opozitiei, dupa ce El Pais a publicat saptamana trecuta informatii potrivit carora el si membri ai Partidului Poporului au primit bani ilegal.

Pretul obligatiunilor spaniole a scazut luni, iar randamentul titlurilor pe termen de zece ani a crescut cu 0,23 puncte procentuale, la 5,44%.  O evolutie in crestere a avut si randamentul obligatiunilor italiene pe zece ani, tot din cauza tensiunilor politice, inaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc in aceasta luna in Italia.