"Salutam calduros pozitia foarte dinamica adoptata astazi de BCE", a declarat purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Washington.

BCE a redus dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care va taxa banii pastrati de banci in conturi BCE.

Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va fi scazuta de la 0,25% la 0,15%, dobanda la facilitatea de creditare marginala va cobori de la 0,75% la 0,4%, iar cea la facilitatea de depozit va fi redusa de la 0%, la -0,1%, se arata intr-un comunicat al BCE.

In ultimele luni, FMI a cerut in mai multe randuri BCE sa actioneze pentru a elimina riscul deflatiei, apeluri care au provocat o oarecare iritare in Europa.

La inceputul lunii aprilie, presedintele BCE, Mario Draghi, a multumit ironic FMI pentru sfaturile generoase, dand insa asigurari ca nu le va urma.

FMI a revenit joi cu sfaturi, sugerand ca nu trebuie excluse si alte masuri pentru relansarea economiei europene.

"Suntem multumiti ca presedintele Draghi a indicat ca BCE va fi pregatita sa faca mai mult daca va fi necesar", a spus Rice.

Draghi, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca institutia va opri sterilizarea achizitiilor de obligatiuni de la banci (rascumpararea acestora), va lansa operatiuni de refinantare pe termen lung si se pregateste pentru relaxarea cantitativa, echivalenta cu tiparirea de bani.

BCE va lansa totodata doua imprumuturi pe termen de patru ani destinate bancilor din zona euro, pentru incurajarea creditarii, si va prelungi accesul nelimitat al bancilor la lichiditati pe termen scurt cel putin pana in decembrie 2016.

Draghi a indicat in timpul conferintei de presa organizata dupa sedinta de politica monetara a BCE ca dobanzile vor fi mentinute la nivelul actual o lunga perioada de timp.