Anul acesta economia mondiala ar urma sa inregistreze o crestere de 3,4%, in timp ce anul viitor expansiunea ar urma sa ajunga la 3,6%, estimeaza FMI. Ambele proiectii sunt mai ridicate decat avansul de 3,1% previzionat pentru anul trecut, cel mai slab ritm de crestere de la criza din 2008 - 2009.

FMI apreciaza ca perspectivele pentru economiile dezvoltate s-au imbunatatit, reflectand activitatea mai solida din SUA, din semestrul doi al anului trecut, precum si masurile de stimulare fiscala anuntate de presedintele ales Donald Trump.

Si statele emergente si cele in curs de dezvoltare vor inregistra o redresare a cresterii in 2017-2018, stimuland avansul economiei mondiale, previzioneaza institutia financiara internationala.

"Performanta economica mult mai buna pe care o asteptam anul acesta si anul viitor vine in urma imbunatatirii inregistrate in unele economii emergente importante si in unele tari curs de dezvoltare, care, in 2017, s-au aflat sub presiuni intense", a afirmat economistul sef al Maurice Obstfeld.

Acesta a adaugat ca imbunatatirea perspectivelor economiei mondiale vine pe fondul evolutiei mai bune asteptate in SUA, China, Europa si Japonia.

FMI apreciaza ca activitatea economica s-a redresat semnificativ dupa un prim semestru slab in SUA, iar, dintre economiile avansate, SUA si Germania opereaza acum la capacitate completa.

Conform FMI, PIB-ul SUA ar urma sa urce cu 2,3% in acest an si cu 2,5% anul viitor, fata de un avans de 2,2% si, respectiv, 2,1% previzionat in octombrie.

FMI a imbunatatit estimarile de crestere ale economiei Chinei la 6,5% in 2017, fata de un avans de 6,2% previzionat in octombrie, in timp ce pentru 2018 a mentinut prognoza la 6%.

Zona euro ar urma sa urce cu 1,6% in 2017 si in 2018, fata de un avans de 1,5% in acest an previzionat in octombrie.

FMI a imbunatatit estimarea de crestere a PIB-ului Marii Britanii in acest an la 1,5%, fata de un avans de 1,1% previzionat anterior, dar a inrautatit prognoza pentru anul viitor, la 1,4%. PIB-ul Germaniei ar urma sa urce cu 1,5% in 2017 si in 2018, fata de un avans de 1,4% estimat in octombrie.

Potrivit FMI, Europa emergenta, regiune care include Romania, va inregistra un avans de 3,1% in acest an si de 3,2% anul viitor, similar cu previziunile din octombrie.