Ingrijorat de rolul avut in evaluarea gresita a gravitatii recesiunii din Grecia si de respingerea de catre guvernele europene a propunerilor sale de reevaluare in scadere a imprumuturilor elene, Fondul pledeaza pentru o abordare mai agresiva a restructurarii datoriilor, in vederea relaxarii rigorii austeritatii in stil german, relateaza New York Times.

Propunerea, promovata deocamdata in spatele scenei de catre economisti si juristi ai FMI, intampina o rezistenta puternica, nu doar din partea mediului bancar, dar si a liderilor europeni si, mai recent, a guvernului Statelor Unite, care este cel mai mare contributor al Fondului.

In pofida discutiilor dure de pe ambele maluri ale Atlanticului despre implicarea creditorilor in suportarea costurilor de salvare a statelor, cele mai mari economii ale lumii par sa fi acceptat avertismentele investitorilor si bancherilor, potrivit carora propunerea FMI ar agita pietele de credit din Europa, inca fragile.

"Fondul a fost ranit si abuzat. Dar pana la urma nu poate avea loc o alegere intre austeritate si restructurarea datoriilor, trebuie sa fie aplicate impreuna", considera Susan Schadler, fost economist la FMI si autor al unei lucrari in care sustine ca FMI si-a incalcat propriile reguli atunci cand a finantat Grecia, aflata aproape in faliment.

Opozitia fata de propunerea FMI este condusa de Germania, unde oficialii de la Berlin si Frankfurt considera ca restructurarea datoriilor Greciei, din 2012, a fost un eveniment de natura exceptionala.

In opinia oficialilor germani, orice indepartare de la principiul ca datoriile trebuie reduse aproape integral prin pilula amara a taierilor de cheltuieli si majorarilor de taxe este o fuga de responsabilitatea bugetara.