De asemenea, BCE ar trebui sa ajute mai mult companiile mici din uniunea monetara, au notat expertii Fondului, intr-un raport publicat dupa o evaluare periodica a economiei Italiei. 

FMI a cerut guvernului de la Roma sa deruleze mai multe reforme structurale si sa combata mai eficient evaziunea fiscala. Institutia internationala a inrautatit prognoza privind contractia PIB al Italiei in acest an de la 1,5% la 1,8%, potrivit cotidianului britanic The Guardian. 

"Eforturile Italiei ar trebui completate la nivelul zonei euro cu masuri pentru intarirea uniunii monetare si sustinerea cresterii. Achizitia directa de active financiare de catre BCE, precum credite acordate IMM-urilor, o noua operatiune de refinantare pe termen mai lung, dar si criterii mai permisive privind garantiile ar reduce costurile de finantare ale bancilor si dobanzile la care acestea acorda imprumuturi", se arata in raport. 

BCE a introdus in sistemul financiar lichiditati uriase prin intermediul a doua operatiuni de refinantare pe termen mai lung (Longer-Term Refinancing Operation - LTRO), derulate in decembrie 2011 si februarie 2012. Mai multe sute de banci au imprumutat in total circa 1.000 de miliarde de euro la o dobanda anuala de numai 1%. 

Banca a mentinut joi dobanda operatiunilor principale de refinantare la 0,5%, dobanda facilitatii de creditare marginala la 1%, iar dobanda facilitatii de depozite la 0%.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat joi ca institutia anticipeaza ca va mentine sau va reduce dobanzile "o perioada prelungita de timp".