In examenul sau anual asupra primei economii a lumii, FMI estimeaza ca Produsul Intern Brut al SUA va inregistra o crestere de 2,2% in acest an, mai putin cu 0,2 puncte comparativ cu avansul de 2,4% preconizat in luna aprilie. In schimb, pentru 2017 FMI se asteapta in continuare ca economia americana sa inregistreze o crestere de 2,5%.

In pofida revizuirii, economia americana creste mult mai rapid decat celelalte economii avansate. FMI sustine ca zona euro va inregistra in acest an o crestere de 1,5% in timp ce economia japoneza va creste cu 0,5%.

Cu toate acestea, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca SUA se confrunta cu probleme economice pe termen lung, inclusiv o forta de munca imbatranita, crestere slaba a productivitatii si cresterea inegalitatii veniturilor.

Lagarde a subliniat ca SUA este singura tara bogata din lume care nu ofera concediu maternal platit, iar acordarea unui astfel de concediu ar incuraja mai multe femei sa caute un loc de munca.

De asemenea, FMI este de parere ca SUA ar putea imbunatati productivitatea prin revizuirea sistemului de taxe pentru companii, prin reducerea taxelor si eliminarea lacunelor care incurajeaza ineficienta. In sfarsit, pentru a reduce inegalitatea veniturilor, FMI recomanda cresterea salariului minim federal (care in prezent este de 7,25 dolari pe ora) si extinderea scutirilor de taxe pentru saraci.