Anul acesta economia mondiala ar urma sa inregistreze o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,4% estimat de FMI in ianuarie, in timp ce anul viitor expansiunea ar urma sa ajunga la 3,5%, fata de un avans de 3,6% prognozat in urma cu trei luni.

"Incertitudinile au sporit si riscurile la adresa unei cresteri mai reduse devin mai evidente. Conjunctura fragila sporeste urgenta adoptarii unui raspuns amplu pentru a stimula economia si a gestiona vulnerabilitatile", se arata in raportul FMI.

FMI a revizuit in scadere, cu 0,2 puncte procentuale, estimarile privind evolutia economiilor dezvoltate in 2016, la 1,9%, iar pentru statele emergente si cele in curs de dezvoltare tot cu 0,2 puncte procentuale, la 4,1%.

Criza migratiei din Europa si conflictele din Orientul Mijlociu alimenteaza fluxurile de refugiati iar fenomenele meteo extreme, cum ar fi El Nino, reprezinta riscuri suplimentare la adresa perspectivelor globale de crestere, a avertizat economistul sef al FMI, Maurice Obstfeld.

FMI cere economiilor avansate sa adopte reforme structurale pentru a sprijini cresterea economica si bancilor centrale sa mentina politica monetara relaxata. Obstfeld sustine ca investitiile guvernamentale in proiecte de infrastructura si incurajarea cercetarii vor stimula PIB-ul mondial.

In Marea Britanie, planificatul referendum din iunie privind apartenenta la UE a creat deja incertitudini pentru investitori. Un Brexit ar putea provoca pagube regionale si globale severe prin perturbarea actualelor legaturilor comerciale, a avertizat Maurice Obstfeld.

FMI a inrautatit estimarea de crestere a PIB-ului Marii Britanii in acest an la 1,9%, fata de un avans de 2,2% previzionat anterior. In 2015 economia britanica a crescut cu 2,3%.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.