Fondul urmeaza sa decida luni asupra eliberarii unei transe de 1,8 miliarde de euro pentru Grecia, parte a unui pachet de imprumuturi acordat impreuna cu tarile din zona euro statului elen.

FMI analizeaza "flexibilitatea pietei muncii", limbaj al institutiei care inseamna salarii mai mici si drepturi reduse pentru angajati, scrie GreekReporter. Grecia scazut deja salariul minim si incearca sa elimine drepturile de negociere colectiva, la cererea troicii, din care fac parte Fondul, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana.

Raportul recunoaste "progresele semnificative" ale Greciei in privinta reformarii pietei muncii, dar subliniaza ca sunt necesare noi masuri pentru a spori competitivitatea si recomanda scaderi de salarii si drepturi mai putine pentru angajati.

FMI estimeaza ca Grecia va avea nevoie de 32 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu de "autosustenabilitate economica" din zona euro.

Grecia a fost nevoita sa ceara statelor zonei euro si FMI doua pachete de imprumuturi, totalizand peste 200 de miliarde de euro incepand din 2010, dupa ce indatorarea ridicata a impiedicat statul sa-si rostogoleasca datoriile pe piata financiara internationala. Imprumuturile au fost conditionate de masuri de austeritate precum reduceri de salarii si concedieri.

Guvernul vrea sa reduca TVA la cumparaturile prin card, pentru a combate evaziunea

Guvernul elen ia in calcul reducerea TVA la cumparaturile prin card, pentru a stimula aceasta modalitate de plata, care permite statului o monitorizare mai buna a tranzactiilor si limitarea evaziunii fiscale, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Rata TVA din Grecia se situeaza in prezent la 23%.

Planul Ministerului de Finante vizeaza incurajarea folosirii cardurilor inclusiv pentru achizitiile cu valoare mica, practica comuna in alte tari din Uniunea Europeana.

Masura privind TVA redus la achizitiile prin card va fi, probabil, inclusa intr-un proiect de lege mai amplu, pentru incurajarea investitiilor, care va fi transmis parlamentului in septembrie.

Grecia a anuntat recent reducerea incepand din august a TVA pentru restaurante, baruri si cafenele, de la 23% la 13%, cu scopul de a incuraja turismul, aceasta fiind prima scadere a unei taxe acceptata de troica creditorilor internationali ai guvernului.

Premierul elen, Antonis Samaras, a avertizat ca proprietarii de restaurante, baruri si cafenele trebuie sa emita bonuri fiscale, intrucat daca evaziunea fiscala persista, TVA va creste din nou. In cazul in care masura se dovedeste un succes, ar putea urma si alte reduceri de taxe, a spus el.