Elvetia inchide piata muncii. 50,3% dintre elvetieni au votat impotriva imigrantilor din UE. "Va fi haos"

Acordurile puse in joc 

Acordul privind libera circulatie a persoanelor, vizat in mod direct de acest referendum, a fost semnat in 1999 si a intrat in vigoare in 2002. Conform acestui acord, cetatenii europeni si cei elvetieni beneficiaza de drepturi egale de intrare si sejur, de acces la o activitate economica, de a fi angajati in calitate de muncitori independenti, de a fi tratati egal in domeniul securitatii sociale, precum si de a li se recunoaste calificarile profesionale.  Totodata, concomitent cu acest acord, au fost semnate alte tratate, referitoare la comercializarea produselor, agricultura, cercetare si transporturi. Aceste acorduri au rolul de a facilita schimbul de servicii si produse dintre Uniunea Europeana si Elvetia. 

Etapele urmatoare

"Acordul privind libera circulatie a persoanelor cu UE va fi pus in discutie", a declarat Didier Burkhalter, ministrul elvetian de Externe si presedintele actual al Confederatiei elvetiene. 

Anularea acestui acord va duce la iesirea Elvetiei din Spatiul Schengen, care este o zona de libera circulatie cu frontiere exterioare consolidate. 

Comisia Europeana si-a exprimat duminica "regretul" fata de votul elvetienilor in favoarea introducerii unor cote in privinta imigratiei. "Uniunea va examina implicatiile acestei initiative asupra tuturor relatiilor dintre UE si Elvetia. In acest context, pozitia Consiliului federal privind rezultatul va fi luata in considerare", potrivit unui comunicat CE. 

Consecintele economice si demografice

Rezilierea acordurilor bilaterale dintre Elvetia si Uniunea Europeana ar putea reprezenta o lovitura grava pentru economia elvetiana, strans legata de situatia economica a statelor vecine, provocand un deficit al fortei de munca. 

Schimburile comerciale, de asemenea, risca sa fie afectate: in 2012, Elvetia era a treia piata de export a Uniunii Europene si al patrulea partener pentru import al acesteia. 

Totodata, negocierile in curs dintre Comisia Europeana si Elvetia cu privire la schimbul de informatii in domeniul fiscal risca sa fie compromise. 

Referendumul de duminica ar putea avea consecinte si asupra demografiei, deoarece numai aproximativ 400.000 de elvetieni traiesc in Uniunea Europeana (inclusiv unii cu dubla cetatenie), in timp ce pe teritoriul Elvetiei se afla peste un milion de cetateni europeni.

Berlinul isi exprima "regretul" fata de votul elvetienilor in favoarea unei limitari a imigratiei

Ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, si-a exprimat duminica seara "regretul" fata de votul elvetienilor in favoarea introducerii unor cote in privinta imigratiei si a apreciat ca aceasta decizie va "crea mai multe dificultati" Confederatiei Elvetiene, relateaza AFP. 

Elvetia "nu se va supara, daca voi spune ca regretam aceasta decizie", a afirmat ministrul german, intr-un interviu pentru postul public de televiziune ARD. 

Potrivit lui Schäuble, "din cauza acestei masuri, Elvetia risca sa se confrunte cu mai multe dificultati in diverse domenii". "Oficialii elvetieni trebuie sa fie constienti de acest fapt", a subliniat el.  "Aceasta ne arata ca acum, intr-o perioada a globalizarii, oamenii simt o neliniste tot mai mare fata de libertatea completa" de imigrare, a apreciat ministrul german, adaugand ca, in opinia sa, "noi trebuie sa abordam cu seriozitate aceasta problema".