Preturile sunt "umilitoare", intrucat incep de la 1% din valoarea imprumuturilor la care nu s-au mai facut plati de doi ani si nu ajung niciodata la 10%, nici macar pentru creditele cu intarzieri in ultimul an, noteaza reprezentanti ai bancilor elene.

Ofertele sunt apropiate de cele pe care le primeste sistemul bancar din Romania, unde institutiile de credit au raportat recent vanzarea de portofolii de credite de consum la preturi incepand de la 0,5% pentru cele la care nu s-au efectuat plati o perioada mai lunga si ajungand pana la 10% pentru imprumuturile cu intarzieri de trei luni, au aratat sursele citate. 

Preturile dezamagitor de mici din Grecia sunt atribuite perspectivelor economice slabe si estimarilor privind o rata ridicata a somajului, de care depinde eventuala recuperare, chiar si partiala, de fonduri de la datornici. 

Rata creditelor neperformante pe segmentul celor de consum se ridica, potrivit datelor oficiale la 45% din sold, insa neoficial este de 60%, noteaza Kathimerini. 

Pana in prezent, niciuna dintre bancile elene nu a provizionat in totalitate creditele neperformante, cu exceptia celor la care intarzierile depasesc cinci ani. 

Marile banci elene sunt prezente si in Romania. Astfel, Eurobank detine Bancpost, National Bank of Greece este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.