Anuntul a fost facut marti de directorul general al Ford, Mark Fields, la fabrica Flat Rock din Michigan, unde va fi extinsa productia de vehicule electrice, hibride si autonome. De asemenea, Fields a informat ca Ford va construi o fabrica pentru baterii electrice la Flat Rock pana in 2020.

Aici sunt produse masinile sport Mustang si sedanurile Lincoln Continental. Fabrica are peste 3.700 de angajati. Ford a oprit activitatea uzinei timp de o saptamana in octombrie, in urma scaderii cu 13% a vanzarilor modelului Mustang, in primele 11 luni din 2016.

Pana in februarie 2016, Ford a produs si modelele din gama Fusion la Michigan. Dupa un declin semnificativ al vanzarilor, compania a decis producerea acestor vehicule la uzina din Hermosillo, Mexic. Livrarile Fusion au scazut cu peste 10% in perioada ianuarie-noiembrie 2016.

Producatorii auto americani nu reusesc de cateva decenii sa obtina profit din vanzarea automobilelor de dimensiuni mici. Mutarea liniei de asamblare in Mexic ar fi redus costurile Ford, desi unele modele sunt complexe.

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat in noiembrie ca Ford Motor va pastra fabrica in care produce modelul Lincoln in Statele Unite, in loc sa o mute in Mexic.

"Tocmai am primit un telefon de la prietenul meu, Bill Ford, presedintele companiei Ford, care m-a anuntat ca va pastra fabrica Lincoln in Kentucky si nu in Mexic", a scris Trump, intr-o postare pe Twitter.

Ford produce SUV-ul Lincoln MKC la fabrica sa de asamblare Louisville din Kentucky, alaturi de SUV-ul Ford Escape. Uzina are 4.700 de angajati.

Compania nu a luat niciodata in considerare mutarea productiei modelului MKC in Mexic, unde produce sedanul Lincoln MKZ la uzina sa din Hermosillo. In Mexic, salariile sunt cu 80% mai scazute decat in SUA.

Anul trecut, Ford a vandut aproximativ 20.000 de SUV-uri MKC in SUA, comparativ cu 258.000 de SUV-uri Escape.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajati si 67 de fabrici in intreaga lume. Al doilea mare producator auto din SUA, Ford este prezent si pe piata din Romania.