Presa rusă scrie că Schroeder ar putea să fie numit preşedintele CA.

Rosneft este sancţionată, între alte entităţi, de către Uniunea Europeană (UE) de trei ani, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova.

Schroeder, care a fost cancelarul Germaniei din 1998 şi până în 2005, a declarat luna trecută că intrarea sa în Rosneft este o ”chestiune personală”.

Fostul cancelar deţine de asemenea funcţii de conducere în legătură cu gazoductul Nord Stream, care transportă gaze naturale ruse către Germania.

Oleoductul este deţinut cu o cotă majoritară de către monopolul rus în domeniului exportului de gaze naturale Gazprom.

De ce se teme Germania

Pe fostul cancelar german îl leagă o prietenie de veche cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Schroeder participă la petrecerile de ziua de naștere date de liderul de la Kremlin și s-a opus sancțiunilor pe care Europa le-a adoptat împotriva Rusiei, din cauza anexării peninsulei Crimeea.

Germanii nu văd cu ochi buni această prietenie, în condițiile în care încrederea în Moscova a scăzut foarte mult în ultima perioadă.

La Berlin există teama că Rusia încearcă să submineze democrația din Germania, după ce mai mulți hacker rusi au fost acuzați că se află în spatele unor atacuri asupra unor instituții germane.

Totodată, implicarea lui Schroeder în conducerea Rosneft ridică temeri cu privire la încercarea acestuia de a crește dependența Germaniei de gazelle rusești.