Aceasta nominalizare are loc dupa o zi intensa de consultari politice la palatul prezidential, al caror scop a fost sa ii asigure un consens si o majoritate parlamentara lui Monti.

Potrivit Constitutiei, nominalizarea sa trebuie aprobata in zece zile de cele doua Camere ale Parlamentului.

Monti a apreciat ca Italia, membru fondator al Uniunii Europene, ar trebui sa fie "un element de forta, nu de slabiciune" al acesteia, intr-o scurta intervetie televizata in fata presei, dupa ce a primit mandatul de la presedintele republicii Giorgio Napolitano.

Dupa ce a pierdut la Atena, UE se lupta cu Roma. Italia, stat care a pus bazele blocului comunitar, ar putea sa-i sape si groapa VIDEO

Mario Monti, economistul echilibrat, opusul vulcanicului Silvio Berlusconi

Mario Monti, in varsta de 68 de ani, recunoscut pentru competenta economica, este opusul pasionalului Il Cavaliere, acuzat de subminarea credibilitatii tarii prin scandaluri si procese care au afectat Guvernul.

Mario Monti, supranumit si "Cardinalul", si-a creat o reputatie de om competent si independent, in timpul celor zece ani cat a fost comisar european, in perioada 1994-2004.

Numit senator pe viata, miercuri, de catre presedintele italian Giorgio Napolitano, el a fost laudat, deja, de directoarea Fondului Monetar International, Christine Lagarde. "Este un om de mare calitate, cu care am avut intotdeauna un dialog fructuos si extrem de calduros", a declarat ea.

Foarte discret de cand numele sau apare pe prima pagina a ziarelor, in ultimele luni Monti si-a multiplicat interventiile asupra crizei. "Trebuie sa fie realizate reforme nepopulare, unind factiunile mai rationale ale fiecarui partid politic", indemna el, la 23 septembrie.

Scoaterea Italiei din criza, “munca de Hercule” pentru succesorul lui Silvio Berlusconi

Nascut la 19 martie 1943, la Varese (nord), Mario Monti devine celebru la prestigioasa Universitate Bocconi din Milano, cunoscuta pentru cea mai buna facultate de economie din Italia.

El isi continua studiile in Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o in 1965, unde studiaza cu James Tobin, laureat al Premiului Nobel, creatorul unui proiect de taxare a tranzactiilor care ii poarta numele.

In 1970, incepe sa predea la Universitatea din Torino, pe care o paraseste in 1985, pentru a deveni profesor de economie politica la Bocconi, unde ocupa succesiv posturile de director al Institutului de Economie Politica, rector si presedinte, in 1994, o functie pe care o detine si in prezent.

10 mai 1994-12 nov. 2011, sfarsitul unei epoci. Berlusconi a demisionat. Pe cine pariaza italienii sa-i salveze de la faliment

In 1994, el este propus de primul Guvern al lui Berlusconi intr-un post de comisar european pentru Piata Interna. In 1999, Guvernul de stanga al lui Massimo D'Alema il confirma la Comisie, unde primeste de la presedintele acesteia, compatriotul sau Romano Prodi, mult ravnitul post de comisar pentru Concurenta, lucru care confirma imaginea sa de neimplicare politica.

In timpul mandatului sau, Comisia isi consolideaza activitatile antitrust, iar Mario Monti isi creeaza imaginea de comisar dur, "impermeabil la presiuni".

Indiferent de natura interlocutorului sau, lui Mario Monti "nu ii place, atunci cand exista reguli, sa aiba impresia ca acestea sunt scurtcircuitate", afirma persoane din anturajul sau. Fostul comisar european este "un cardinal", "o personalitate dificil de patruns".

Intr-un articol publicat in februarie 2000 si intitulat "Super Mario", The Economist il prezinta ca pe "unul dintre cei mai puternici birocrati europeni", dupa care il descrie ca pe "un adept al persuasiunii, mai degraba decat al polemicii".

"Arata atat de autoritar, incat nici macar calvitia nu a indraznit sa il provoace", scria saptamanalul britanic, referindu-se la bogatul sau par grizonant.

Dupa incheirea mandatelor sale la Bruxelles, Monti revine la activitatea academica si semneaza editoriale in Corriere della Sera, un cotidian de referinta in Italia.

Citeste si:

O suparare nu vine nicioadata singura. Averea lui Berlusconi a scazut proportional cu popularitatea VIDEO

Apusul unei epoci la Roma. Ce nu stiai despre “lumea ciudata” a lui Silvio Berlusconi, omul care tine pe jar intreaga Europa