"Putin cu pieptul gol nu este un lider atotputernic. Este un rege gol", a declarat Hodorkovski la Londra.

Fostul om de afaceri, care controla odinioara cea mai mare companie petroliera din Rusia, Iukos, si care a fost arestat in 2003 si eliberat in 2013, a declarat ca economia rusa va regresa si mai mult si ca in cele din urma slabiciunea sa va genera o batalie intre clanurile puternice care domina Rusia.

Intr-un mesaj care ar putea atrage furia liderului de la Kremlin, fostul magnat a cerut Occidentului sa construiasca legaturi cu gruparile de opozitie in asteptarea unui sfarsit pentru epoca Putin.

"Maine, cand regimul se va schimba, va trebui sa construiti o relatie si veti avea putin timp" la dispozitie, a declarat Hodorkovski, in varsta de 51 de ani, in cadrul unui eveniment organizat de centrul de reflectie Chatham House.

Hodokovski sustine ca puterea lui Putin este in declin dar ca sfarsitul presedintiei acestuia, care a inceput in 1999, ar putea dura si ar putea fi dureros si periculos atat pentru Occident, cat si pentru Rusia.

"Rusia va ramane multa vreme in agonie la capataiul imparatului bolnav. Va fi dureros pentru populatie si periculos pentru Occident", a declarat Hodorkovski.

El a afirmat ca, in opinia sa, conflictul din Ucraina va escalada, in timp ce scopul ultim al lui Putin este mult mai vast. "Putin nu are nevoie de Donbas (estul Ucrainei). El vrea sa stabileasca soarta lumii la discutiile cu presedintele SUA", a afirmat Hodorkovski. "Putin viseaza sa ajunga la o intelegere cu Statele Unite in legatura cu noua ordine mondiala, cand lumea va fi impartita in sfere de influenta. Cand nu vei putea interveni in zona altcuiva. Ca sa nu mai vorbim despre politica interna", a adaugat el.