Mubarak, care purta ochelari fumurii si era intins pe o targa din cauza starii sale de sanatate, asa cum a stat pe tot parcursul procesului, a ramas impasibil de-a lungul sedintei.

Primul dintre liderii inlaturati de la putere de "primavara araba" care compare personal in fata judecatorilor, Hosni Mubarak era judecat de la 3 august 2011. Acuzarea ceruse pedeapsa cu moartea impotriva sa, iar el a pledat nevinovat.

Fostul ministru de Interne Habib el-Adli, judecat tot pentru uciderea unor manifestanti in timpul revoltei din ianuarie/februarie 2011, a fost condamnat de asemenea la inchisoare pe viata. Alti sase fosti oficiali de rang inalt din serviciile de securitate, care erau judecati pentru aceleasi fapte, au fost achitati, informeaza Mediafax.

In acelasi timp au fost judecati si fiii fostului presedinte, Alaa si Gamal Mubarak, dar faptele de coruptie de care erau acuzati acestia s-au prescris, a declarat presedintele tribunalului, judecatorul Ahmed Rifaat. Alaa si Gamal Mubarak, imbracati cu tinuta alba specifica detinutilor, aveau un aer grav si cearcane la ochi. Cei doi aveau lacrimi in ochi dupa citirea verdictelor.

Un alt proces impotriva lor urmeaza sa inceapa in curand, pentru un caz de coruptie bursiera. Scurte confruntari au izbucnit in interiorul salii de judecata dupa ce presedintele tribunalului a anuntat condamnarea la inchisoare pe viata a fostului presedinte.

"Nul si neavenit! Nul si neavenit!", "Poporul vrea epurarea justitiei", au strigat cativa avocati, furiosi dupa achitarea a sase oficiali din domeniul securitatii, care fusesera acuzati de implicare in moartea manifestantilor, si dupa anuntul judecatorului potrivit caruia faptele de coruptie de care erau acuzati fiii lui Mubarak s-au prescris.

Televiziunea egipteana a prezentat imagini cu un tanar care avea sange la gat, in timp ce mai multi barbati ii acordau ajutor.
Avocatii care s-au constituit parte civila au declarat ca se tem ca Mubarak si fostul ministru de Interne Habib el-Adli sa nu fie achitati in apel.

Judecatorul Rifaat a declarat ca a luat aceasta decizie avand "constiinta impacata". El a avut cuvinte dure pentru situatia din Egipt din cei 30 de ani cat a durat mandatul lui Hosni Mubarak, facand referire in special la saracia populatiei.

Acesta le-a adus un omagiu si manifestantilor care s-au ridicat impotriva regimului la inceputul anului trecut. "Ei se indreptau spre piata Tahrir in mod pasnic, cereau doar dreptate, libertate, democratie", a afirmat acesta.

Audiere in conditii de maxima securitate

Sute de politisti si blindate ale armatei inconjurau cladirea pentru a preveni confruntari similare celor produse in trecut in fata tribunalului, intre sustinatori si opozanti ai lui Mubarak.

In fata tribunalului, in jur de 20 de membri ai familiilor unor victime, veniti din Alexandria, afisau portrete ale "martirilor" lor.
"Executia pentru ticalos!", "30 de ani de tortura si crime impotriva tinerilor, trebuie executat", scandau ei.

Acest verdict intervine intr-o perioada in care se desfasoara alegerile pentru desemnarea unui succesor al fostului presedinte, in cadrul unui scrutin pluralist.

In cel de-al doilea tur al scrutinului prezidential, la 16 si 17 iunie, se vor infrunta Mohammed Morsi, candidatul Fratilor Musulmani, si ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafik.

Fost comandant al Fortelor Aeriene Egiptene, apoi vicepresedinte al lui Anwar al-Sadat, Mubarak a preluat conducerea celei mai populate tari din lumea araba - 82 de milioane de locuitori - dupa asasinarea presedintelui in 1981.

Starea sa de sanatate a facut obiectul a numeroase speculatii. El ar suferi probleme cardiace, dar Ministerul Sanatatii a dezmintit ca ar avea cancer, contrar asigurarilor date de avocatul sau.