Avertisementul a fost transmis vineri de fostul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, citat de Agerpres. 'Un Grexit ar costa scump Europa. Nu doar pentru grecii fortati sa traiasca o bulversare teribila si dureroasa, dar si pentru creditori, care ar trebui sa renunte la cea mai mare parte din imprumuturile lor', a avertizat Jean-Claude Trichet, intr-un articol publicat vineri in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Cu toate acestea, Jean-Claude Trichet a afirmat ca o reducere a datoriei Greciei acceptata de europeni este exclusa. In calitate de fost presedinte al BCE, Trichet a fost implicat in programele de asistenta convenite de Grecia cu troika in 2020 si 2011. 

De asemenea, fostul presedinte al BCE a subliniat ca o iesire a Greciei din zona euro ar da o lovitura credibilitatii proiectului european si ar creste riscurile geopolitice intr-un moment de instabilitate in regiunile din apropiere, citand conflictele din Orientul Mijlociu si Ucraina. 

'Impreuna cu riscurile geopolitice, ar exista o anumita pierdere de credibilitate a Europei. Autoritatea si influenta Europei vor avea de suferit', a spus Jean-Claude Trichet. 

Guvernul grec a solicitat, miercuri, un nou program de imprumut pe trei ani din partea Mecanismului European de Stabilitate, in schimbul caruia a promis ca va adopta o serie de reforme. Desi exclude o reducere a datoriei, Guvernul de la Atena solicita o 'reesalonare' a platilor. Premierul elen Alexis Tsipras a exclus varianta unui Grexit. 'Am obtinut un mandat pentru un acord mai bun decat ultimatumul pe care ni-l daduse Eurogrupul, dar cu siguranta nu am primit un mandat pentru a scoate Grecia din zona euro', i-ar fi avertizat el pe parlamentari, potrivit unor surse citate de Reuters.  

Parlamentul elen se reuneste vineri in sesiune de urgenta pentru a decide daca acorda mandat guvernului grec pentru a negocia cu creditorii internationali un acord pentru un al treilea pachet de ajutor in schimbul unor reforme.