Legea privind ”dreptul de a fi deconectat” permite angajatilor sa ignore emailurile de serviciu in afara programului normal de lucru.

Legea se aplica tuturor companiilor cu peste 50 de angajati, iar acestea trebuie sa adopte coduri de conduita care sa prevada orele intre care angajatii pot trimite sau sa raspunda la emailuri.

Sustinatorii legii afirma ca angajatii care au fost obligati sa raspunda la emailuri in afara programului de lucru au muncit de fapt fara sa fie platiti. In Franta saptamana de lucru are 35 de ore.

Legea a fost inspirata de un program similar folosit de grupul de telecomunicatii Orange.

”Unul dintre cele mai mari riscuri este echilibrul intre viata privata si cea profesionala, care sta in spatele conectivitatii permanente. Profesionistii care gasesc un echilibru corect au performante mult mai bune la serviciu decat cei care vin obositi”, a spus anul trecut Bruno Mettling, director general al Orange, la postul de radio Europe 1.

Noua lege face parte dintr-un program de reforme ale legislatiei muncii, aprobat in luna mai, care include si masuri prin care companiile pot face mai usor angajari si concedieri.