Somajul in Alsacia a ajuns la 10%, in timp ce de partea cealalta a Rinului, in landul german Baden-Wuerttemberg, se situeaza la aproximativ 4%. 

In Baden-Wuerttemberg au sediul companii precum Daimler si SAP, precum si mii de firme de marime medie. 

Aproximativ 24.000 de persoane din Alsacia, dintr-o forta de munca totala de 1,2 milioane, au facut naveta anul trecut pentru a lucra in Baden-Wuerttemberg si landul invecinat Renania-Palatinat, in crestere fata in 2010.

Cel mai ridicat numar de angajati francezi a fost inregistrat in cele doua landuri la sfarsitul anilor '90: 34.000.

Dupa introducerea euro, Franta nu a reformat piata muncii in aceeasi masura ca Germania. Autoritatile de la Berlin au adoptat in urma cu un deceniu o serie de masuri sustinute de cancelarul de la acea vreme, Gerhard Schroeder.

Schimbarile au imbunatatit eficienta sistemului de a plasare a fortei de munca, au redus ajutoarele acordate somerilor si posibilitatile de pensionare anticipata, impingand un numar ridicat de persoane sa accepte posturi part-time sau temporare.

In timpul crizei financiare din 2008-2009, flexibilitatea pietei muncii a ajutat Germania sa mentina o rata scazuta a somajului. 

In Franta, piata muncii este reglementata printr-un set de reguli de 3.200 de pagini, care organizeaza totul, de la clasificarea slujbelor la modul in care pot fi facute concedierile. Parlamentul a aprobat un pachet de reforme in luna mai, dar acestea sunt insuficiente, afirma reprezentanti ai mediului de afaceri.

Cancelarul german Angela Merkel a incercat in mod repetat sa-l determine pe presedintele francez Francois Hollande sa imbunatateasca competitivitatea economica a tarii. Merkel incearca sa limiteze extinderea crizei din tarile de la periferia zonei euro, dupa ce cinci state au avut nevoie de programe de ajutor financiar.  In acest context, autoritatile locale din landul Baden-Wuerttemberg, unul dintre cele mai prospere din Germania, increarca sa stimuleze legaturile cu Alsacia.