"Perspectiva economica pe termen lung a Frantei este afectata de mai multe dificultati structurale, incluzand pierderea graduala si sustinuta de competitivitate, dar si rigiditatea pietei muncii, precum si a celei de bunuri si servicii", potrivit unui comunicat Moody's, citat de Mediafax.

Agentia de rating si-a exprimat ingrijorarea si in privinta perspectivei fiscale nesigure a Frantei. De asemenea, rezistenta Frantei la viitoare socuri din zona euro devine mai greu de anticipat, arata analistii. 

Perspectiva ratingului suveran al Frantei ramane negativa. 

Retrogradarea din partea Moody's urmeaza unei decizii similare a Standard & Poor’s in ianuarie si creste presiunea asupra presedintelui Francois Hollande, pentru identificarea unor cai de a sustine crestera economica. 

Costurile de imprumut ale Frantei au atins un minim record in august, de 2% pentru obligatiunile pe zece ani in timp ce pentru scadentele mai scurte a inregistrat chair randamente negative. Randamentul titlurilor pe zece ani se situa luni la 2,07%.

Retrogradarea Frantei de catre Moody's ar putea slabi pozitia tarii in negocierile pentru bugetul UE

Pierderea ratingului maxim "Aaa" din partea Moody's de catre Franta ar putea slabi pozitia presedintelui francez, Francois Hollande, in negocierile pentru bugetul UE si ar putea agrava ingrijorarea in Germania privind competitivitatea celei de-a doua mari economii din zona euro, transmite Bloomberg. 

Retrogradarea Frantei, cu o treapta de la "Aaa" la "Aa1", reflecta temerile unor politicieni germani ca esecul presedintelui Hollande de a recunoaste urgenta problemelor economiei franceze risca sa agraveze criza din Europa. 

"Scaderea ratingului va creste mult presiunea asupra Frantei. Ofera Germaniei un avantaj mai mare in fata Frantei", a declarat Jan Techau, director la biroul din Bruxelles al Carnegie Endowment for International Peace. 

"Nu vreau sa minimalizez aceasta decizie, dar Franta ramane una dintre economiile cu cele mai ridicate ratinguri. Nu va exista o reducere a increderii intre Franta si Germania", a declarat ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici, intr-o conferinta de presa la Paris. 

Franta s-a opus, inaintea summit-ului care incepe joi la Bruxelles privind noul buget multianual al UE, propunerilor pentru diminuarea fondurilor pentru agricultura, in timp ce Germania vrea sa limiteze cheltuielile UE.  Franta este cel mai apropiat partener al Germaniei in Europa si "ar fi bine daca socialistii francezi ar initia reforme structurale reale", a declarat, in noiembrie, Volker Kauder, seful grupului parlamentar al formatiunii cancelarului Angela Merkel.

Germania ar vrea ca Hollande sa se apropie mai mult de Merkel, a spus Kauder.  Hollande s-a indreptat, insa, in directia opusa. Presedintele francez a redus varsta de pensionare pentru unii angajati, a impus o taxa de 75% pentru veniturile mai mari de 1 milion de euro si a majorat salariul minim. De asemenea, a exercitat constant presiuni asupra cancelarului Merkel pentru atenuarea cerintelor referitoare la austeritate. 

Franta ar putea inregistra in acest an un deficit comercial apropiat de recordul de anul trecut, in timp ce somajul se afla la maximul a 13 ani, iar companii ca PSA Peugeot Citroen si Alcatel-Lucent desfiinteaza mii de locuri de munca.

Bursele europene au deschis marti in scadere

Bursele au deschis in scadere, dupa ce Moody's a coborat ratingul triplu A al Frantei la "Aa1", iar situatia din zona euro este in continuare incerta in asteptarea unei noi intalniri a ministrilor Finantelor din cele 17 tari, transmite Bloomberg. 

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a pierdut 0,3% in debutul sedintei de tranzationare, dupa ce a inregistrat luni o crestere puternica, de 2,2%. 

Bancile franceze au scazut la Paris in debutul sedintei, dupa retrogradarea ratingului de tara, BNP Paribas afisand un declin de 1,2%.

Costurile de imprumut ale Frantei au scazut dupa ce agentia Standard & Poor's a retrogradat ratingul suveran al tarii in ianuarie, astfel ca impactul deciziei Moody's ar putea fi mai mult politic decat financiar.  Randamentul costurilor de imprumut pe 10 ani ale Frantei a urcat, marti, cu 0,02 puncte procentuale, la 2,09%, foarte aproape de minimul record de 2% inregistrat in august.  Diferenta dintre randamentele pe 10 ani ale Frantei si Germaniei este in prezent de 0,73 puncte procentuale, comparativ cu 2 puncte procentuale in urma cu un an si 1,43 puncte procentuale in mai, cand Hollande a preluat postul de presedinte. 

Ministrii Finantelor din zona euro se vor intalni marti dupa-amiaza la Bruxelles pentru a discuta situatia din Grecia, printre variantele luate in calcul fiind "reciclarea" profiturilor Bancii Centrale Europene prin investitii in obligatiuni grecesti, reducerea dobanzilor percepute statului elen pentru finantarea externa si amanarea unor termene de plata a datoriilor.  Saptamana trecuta, liderii europeni au prelungit cu doi ani tintele impuse Greciei in privinta reducerii deficitului bugetar, decizie care presupune cresterea transferurilor catre guvernul de la Atena si mareste datoriile statului elen, evolutie criticata de FMI.