In ceea ce priveste acest buget, "noi constatam ca negocierile sunt foarte dificile, deoarece vizeaza o conceptie a unei Europe fondate, in opinia noastra, atat pe o solidaritate si o crestere (economica), cat si pe interese nationale. Si este legitim ca fiecare sef de stat sau Guvern sa il apere pe al sau (interesul national)", a declarat François Hollande, citat de Mediafax.

"Deci facem totul pentru ca in cadrul viitorului Consiliu sa putem sa ajungem la un acord, dar in acest moment inca nu sunt indeplinite conditiile" in acest sens, a adaugat seful statului francez, la Palatul Elysée, alaturi de premierul italian Mario Monti, subliniind asupra unui "nou nivel de cooperare exceptionala" intre Franta si Italia. 

"Insa ne mai raman cateva zile si imi imaginez (ca va fi necesara) o noapte intreaga pentru a ajunge la rezultatul pe care ni-l dorim cu totii, adica la o negociere reusita", a continuat Hollande.  "Eu imi doresc sa se ajunga la un acord" in timpul summit-ului european, a declarat, la randul sau, Monti, afirmand ca spera la obtinerea unui "acord mai transparent si mai echitabil". 

Monti a notat ca, incepand din 2011, "Italia a devenit primul contributor (net) al Uniunii Europene". 

Liderii europeni se vor intalni joi si vineri la Bruxelles cu obiectivul de a ajunge la un compromis asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020, dupa un esec, la precedentul summit, la sfarsitul lui noiembrie, cu privire la acest subiect. Atunci, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a propus un buget UE in valoare de 973 de miliarde de euro, reprezentand 1,01% din PIB-ul european. Insa liderii europeni nu au reusit sa isi solutioneze divergentele, nici cu privire la suma taierilor cerute de anumite state membre si nici cu privire la repartizarea acestor reduceri de cheltuieli intre diferitele politici europene.