Fitch era singura dintre cele trei mari agentii de rating care mai atribuia Frantei ratingul de top "AAA". 

Economia Frantei nu a mai inregistrat o crestere economica semnificativa de trei ani, iar somajul este la cel mai ridicat nivel din 1999. Fondul Monetar International anticipeaza ca economia Frantei se va contracta in acest an cu 0,2%, noteaza Bloomberg. 

Standard & Poor's a coborat ratingul Frantei de la "AAA" la "AA+" in luna ianuarie a anului trecut, iar Moody's de la "Aaa" la "Aa1" in noiembrie. 

Datele Bank of America Merrill Lynch arata ca obligatiunile guvernamentale franceze s-au apreciat pe piata secundara cu 9,6% de la retrogradarea operata de S&P, respectiv cu 0,3% dupa decizia Moody's. 

Randamentul obligatiunilor de stat franceze cu maturitatea la 10 ani a inchis vineri la 2,19%, fata de 2,53% in iunie, respectiv 1,65% in mai.

Comisia Europeana a cerut Frantei in luna mai sa restructureze sistemul public de pensii si codul muncii, iar FMI considera ca taxele au ajuns la un nivel maxim, astfel incat nu mai pot fi crescute pentru a acoperi deficitul.

Francois Hollande sustine ca economia Frantei este pe cale sa se relanseze  

Presedintele Frantei, Francois Hollande, afirma ca relansarea economica exista, desi cresterea economica este intr-un punct mort, conform interviului televizat despre starea natiunii acordat cu ocazia Zilei Nationale, relateaza AFP. 

In alta ordine de idei, François Hollande a exclus posibilitatea exploatarii gazelor de sist in Franta.

"Cat timp voi fi eu presedinte, nu va exista nicio exploatare a gazelor de sist in Franta. O lege din 2011 interzice utilizarea metodei fracturarii hidraulice", a reamintit presedintele.