Oficialii francezi vor ca Spania sa ceara ajutor de la fondul european de stabilitate, pentru consolidarea obligatiunilor spaniole, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a declarat ca institutia va efectua achizitii nelimitate de obligatiuni pe piata secundara, au aratat sursele.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut BCE sa cumpere obligatiuni suverane inca de la preluarea functiei de sef al guvernului, in decembrie anul trecut, dar ezita de sase saptamani sa ceara sprijinul UE, dupa ce Draghi a afirmat pe 2 august ca orice ajutor va fi insotit de conditii.

Rajoy a declarat miercuri ca Spania ar putea sa nu aiba nevoie de un al doilea ajutor, dupa cel destinat bancilor, intrucat angajamentul BCE de a face achizitii de obligatiuni a condus deja la reducerea randamentelor.

"Nu stiu daca este necesar sa cerem ajutor, sa vedem cum evolueaza randamentele in urmatoarea perioada", a spus Rajoy in Parlamentul de la Madrid, potrivit Bloomberg, preluat de Mediafax.

Curtea Constitutionala din Germania a aprobat miercuri participarea tarii la Mecanismul European de Stabilitate, astfel ca discutiile legate de Spania s-ar putea accelera.

Rajoy incearca sa evite cedarea unui control mai mare asupra economiei dupa ce a facut acest lucru in cazul bancilor, pentru care Spania a obtinut un ajutor din partea UE de pana la 100 de miliarde de euro.

Premierul Spaniei a afirmat in aceasta saptamana ca nu va permite oficialilor europeni sa impuna limite asupra cheltuielilor in domenii precum pensiile sau asistenta medicala.