Revizuirea a fost făcută în cel de-al treilea proiect de rectificare bugetară pe care Guvernul de la Paris îl pregătește în prezent pentru a face faţă consecinţelor economice şi asupra finanţelor publice ale crizei sanitare.

"Cu o contracţie de 11% a economiei, ne aşteptăm în prezent la un deficit de 11,4%. Niciodată nu am avut în Franţa o astfel de cifră", a declarat Gerald Darmanin, pentru postul de televiziune France 2, potrivit Agerpres.

Conform prognozelor guvernamentale anterioare, deficitul public pentru acest an urma să se situeze la 9,1% din PIB, în timp ce în proiectul legii finanţelor pentru 2020 promulgat la finele lunii decembrie 2019, deficitul public era prevăzut la 2,2% din PIB.

Gerald Darmanin a mai spus şi că datoria publică a Franţei va creşte mai mult decât se anticipa până acum, adică la 115% din PIB, fără a oferi însă o cifră precisă. Deficitul bugetului de stat va ajunge la 220 miliarde de euro în acest an iar cel al asigurărilor sociale la peste 52 miliarde de euro. Anul trecut, deficitul public al Franţei a fost de 3% din PIB iar datoria a ajuns la 98,1% din PIB.

"Aceste cifre pot să îţi provoace ameţeală însă vedem cum odată cu terminarea izolării are loc o relansare economică", a spus Darmanin. Acesta a subliniat în special faptul că încasările din Taxa pe Valoarea Adăugată "începe să reintre la bugetul statului pentru că oamenii au început să consume mai mult".

Marţi, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a declarat că economia franceză se va contracta cu 11% în acest an, un nivel fără precedent după cel de-al doilea război mondial, faţă de o scădere de 8% cât se estima anterior.

Aceste noi previziuni vor fi incluse în cel de-al treilea proiect de rectificare bugetară care va fi prezentat săptămâna următoare în consiliul de miniştri. Această rectificare va include şi măsuri anunţate în diferitele planuri de susţinere a sectoarelor economice afectate de criză (turism, auto, aeronautică etc.).