"Am descoperit ca sistemul anti-frauda al UE prezinta un numar de vulnerabilitati", se arata intr-un raport al Subcomitetului european pentru Justitie.  

Camera Lorzilor a concluzionat ca cifra de 404 milioane de euro pe care Comisia Europeana a inaintat-o in raportul sau anual reprezinta numai o mica parte din frauda totala existenta in interiorul Uniunii.  

"Bazandu-ne pe datele pe care le avem, putem spune ca suma reala este in jur de cinci miliarde de euro, dar ar putea fi vorba de si mai mult de atat", mai scrie in document.  

Atat statele membre UE, a caror obligatie este sa apere interesele financiare ale Uniunii, cat si OLAF (Oficiul de Lupta Anti-Frauda), propriul mecanism al UE impotriva fraudei au fost dur criticate in raportul citat. Potrivit textului, tarile membre nu s-au grabit sa raporteze neregulile descoperite la Comisia Europeana. Nici definitia termenului "frauda" nu este insa una foarte clara, asa ca eforturile UE de rezolvare a problemei s-au lovit de o serie de greutati.  

"Dovezile sugereaza ca anumite state membre nu isi iau in serios responsabilitatile anti-frauda legate de Uniunea Europeana. Acestea ar trebui sa includa: cercetarea fraudelor din cadrul bugetului UE, informarea autoritatilor UE competente, atunci cand frauda este descoperita, si sesizarea OLAF, care ramane un organism cu putere limitata", scrie in raport.