Cererea puternică venită din Occident a fost acoperită de recoltele record înregistrate de unele ţări exportatoare, a anunţat Organizaţia mondială a avocado-ului (WAO), transmite AFP, preluată de Agerpres.

În Europa, consumul de avocado a crescut cu 65% între 2016 şi 2018, potrivit datelor WAO. Preşedintele WAO, Xavier Equihua, susţine că, în Europa, consumul de avocado a ajuns la "cel puţin" 650.000 de tone.

De asemenea, în SUA, după un recul în 2017, consumul de avocado a cunoscut o relansare în 2018 pentru a ajunge la aproximativ 1,1 milioane de tone.

"Ne-am depăşit aşteptările, deoarece ţări producătoare precum Africa de Sud, Chile şi Peru au exportat mai mult, graţie unor recolte record", a explicat Xavier Equihua.

Franţa, un motor al consumului european de avocado, nu a scăpat nici ea acestei tendinţe. În Paris, oraşul unde anual se consumă cea mai mare cantitate de avocado pe cap de locuitor, apetitul pentru acest fruct a continuat să crească, ajungând la un consum de 2,8 kilograme, susţine Xavier Equihua.

Preşedintele WAO susţine că această tendinţă ar urma să continue, dar într-un ritm mai modest în acest an. Xavier Equihua se aşteaptă la o creştere de 20% a consumului în Franţa pentru 2020, şi una similară pentru Europa, după un avans de 35% în acest an.

"Toate ţările producătoare de avocado vor avea recolte fie echivalente fie mai mici comparativ cu anul trecut", a estimat Xavier Equihua.

Referindu-se la problemele cu care se confruntă producătorii de avocado din Mexic cu cartelul drogurilor, Equihua a apreciat că acest fenomen a fost exagerat şi că situaţia diferă foarte mult de la un stat mexican la altul.

Equihua a recunoscut că statul Michoacan se confruntă cu astfel de probleme, dar a adăugat că producţia de avocado din acest stat nu reprezintă decât o parte din fructele de avocado exportate de Mexic spre Europa (aproximativ 30%).

În schimb, cea mai mare parte din fructele de avocado exportate de Mexic spre Europa, aproximativ 70%, provin din statul Jalisco, unde nu există probleme cu cartelul drogurilor. În plus, pe ansamblu, Mexicul nu este responsabil decât pentru 8% din fructele de avocado importate de Europa, a concluzionat preşedintele WAO.