Procurorii romani acuza un fost ministru de Finante ca a ascuns trei lingouri de aur, 90.000 de dolari si un tablou semnat de un pictor impresionist francez in seiful unui prieten, relateaza Financial Times, in editia electronica. Un judecator spaniol apreciaza ca Partidul Popular (PP) de guvernamant a fost implicat in activitati ilegale de finantare in perioada 1990-2008, iar cazul ar trebui sa ajunga in instanta.

In Italia, ministrul Transporturilor a demisionat in conditiile in care zeci de oficiali guvernamentali si oameni de afaceri sunt investigati, sub suspiciunea de implicare in contracte publice falsificate, in valoare de 25 de miliarde de euro. Intre timp, partidul britanic antieuropean UKIP l-a exclus pe unul dintre eurodeputatii sai pentru o tentativa de a mari exagerat o nota de plata.

Cele patru incidente, care s-au petrecut luna aceasta, arata ca procurorii, judecatorii si chiar liderii politici din cea mai mare parte a Europei sunt mai seriosi in ceea ce priveste descoperirea si pedepsirea actelor de coruptie.

In principiu, asaltul politic si juridic impotriva coruptiei ar trebui sa consolideze Europa in confruntarea sa cu Rusia, deoarece scandalurile de coruptie care discrediteaza politica europeana reprezinta un dar pentru propagandistii de la Moscova, care ironizeaza presupusa degenerare a sistemelor politice si valorile etice europene.

Campania Europei impotriva coruptiei, desi inca neuniforma, este o recunoastere a faptului ca, pe fondul problemelor financiare si masurilor de austeritate, societatea isi pierde rabdarea fata de comportamentul neadecvat al liderilor sai. Pentru politicieni, esecul de a combate coruptia sau lipsa incercarilor in acest sens risca sa impinga alegatorii spre partidele populiste de dreapta si de stanga.

Repulsia fata de coruptie este un factor-cheie in cresterea partidului radical de stanga Podemos, in Spania. Coruptia a fost de asemenea principalul factor care a permis partidului Miscarea Cinci Stele, condus de Beppe Grillo, sa obtina 25 la suta din voturi la alegerile din 2013. Sprijinul fata de acest partid s-a redus insa dupa ce Matteo Renzi a devenit premier in urma cu un an, datorita retoricii sale convingatoare impotriva coruptiei.

Cea mai mare transformare s-a produs insa in Romania, unde Darius Valcov a demisionat luna aceasta din functia de ministru de Finante, devenind cel mai important oficial politic in functie din tara care este investigat pentru coruptie. Campania anticoruptie a inceput cu seriozitate anul trecut, peste 1.100 de persoane fiind condamnate, si a luat avant dupa alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte, in noiembrie, comenteaza FT.