Vanzarea "argintariei familiei" a fost dureroasa pentru statul roman, dar nu la fel de mult precum taierile bugetare dupa incheierea unui acord cu Fondul Monetar International in 2009. Acestea au inclus diminuarea platilor sociale si o reducere de 25% a salariilor in sectorul public.

"Medicamentul amar functioneaza pentru Romania", scrie Financial Times. Aceasta situatie ar trebui sa incurajeze sperante ca Grecia, stat balcanic mai bogat si mai occidentalizat decat Romania, poate reduce cheltuielile pentru a iesi din capcana bugetara in cativa ani.

Oferta Petrom a aparut in Financial Times. Pentru moment, pe ultima pagina

Unor greci nu le place sa fie considerati "balcanici", dar, in pofida gloriei din anitichitate si a unei industrii turistice mai avansate, geografic si istoric, Grecia este mai balcanica decat Romania, noteaza cotidianul.

Romania a inregistrat un deficit bugetar de 7,4% in 2009, cand a avut nevoie de ajutor financiar, jumatate din deficitul, dezvaluit ulterior, in cazul Greciei. Economia Romaniei s-a contractat cu peste 7% in 2009, dar a iesit in acest an din recesiune. Deficitul bugetar ar urma sa ajunga anul urmator la jumatate fata de momentul de varf. Masurile adoptate au fost foarte nepopulare, dar salvarea poate fi intrevazuta, scrie FT. Iar Romania, la fel ca Grecia, se confrunta cu evaziune fiscala scapata de sub control, dificultati demografice, politica haotica si o mostenire socialista in privinta politicilor economice.

"Poate Atena face la fel ca Romania?"

Romania a avut doua avantaje majore - o moneda care a putut fi depreciata si o indatorare redusa raportata la PIB. Pe de alta parte, Grecia beneficiaza de teama ca statul ar putea intra in incapacitate de plata si primeste, astfel, un pachet de ajutor financiar mult mai mare, comparativ cu dimensiunea economiei.

Pesimismul privind capacitatea Greciei de a evita intrarea in incapacitate de plata este bazat pe rationamente sociale si calcule matematice. Recuperarea Romaniei ofera insa speranta ca, si in Balcani, "unde exista vointa, exista o cale", noteaza FT.

Oferta publica pentru vanzarea a jumatate din participatia statului roman la Petrom reprezinta un nou moment important al unei reveniri economice remarcabile, noteaza publicatia britanica.

Citeste si

Dupa cea mai ieftina masina, indienii de la Tata pregatesc casa de 500 de euro. GALERIE FOTO

Reteaua H&M se extinde. In ce orase isi dezvolta afacerea retailerul suedez