Ceremoniile au inceput cu o intarziere de patru ore, cauzata se pare de furtuna de zapada. Primele imagini, insotite de comentarii ... bine simtite, aratau deja cortegiul funerar plecand din fata mausoleului Kumsusan.

Suita a fost deschisa de un imens portret zambitor al defunctului, purtat pe o limuzina. Sicriul, acoperit cu steagul national, a fost transportat pe acoperisul altei masini. Intr-o coregrafie incarcata de semnificatii, Kim Jung Un, numit de presa "Marele Succesor", a pasit alaturi de sicriu, in partea dreapta. Era urmat de unchiul sau, despre care se crede ca va juca un rol crucial in procesul de succesiune la putere. In schimb, in stanga se afla seful fortelor armate, semn al unitatii dintre militari si noul lider.

Timp de trei ore, cortegiul a parcurs capitala, ca sa dea poporului ocazia sa-si ia ramas bun de la "iubitorul conducator". Iar sutele de mii de nord-coreenii, adusi cu autobuzele si stimulati in prealabil cu peste proaspat, o delicatesa pentru ei, aproape s-au calcat in picioare pentru a-si revarsa durerea in prim-plan. Cand convoiul trecea prin dreptul lor, gemetele si suspinele se amplificau simtitor.

Tanguirile erau atat de intense incat pe alocuri acopereau muzica funebra ori vocile crainicilor. Daca cei plasati in spate asistau mai degraba pasivi, in primul rand fusesera promovati coreenii cu talente dramatice. In cateva randuri, pe unii i-a luat valul, au rupt randurile si s-au napustit catre masina care purta sicriul.

Militari in toata firea plangeau si ei ca niste copii, se bateau cu pumnii in piept, iar femeile soldat jeleau isteric de parca asistau la inmormantarea celor mai apropiate rude. Semn suplimentar de respect, nimeni n-a purtat manusi ori caciuli ca sa se protejeze de frigul patrunzator.

In cele din urma, convoiul a revenit la Mausoleu, unde a fost primit cu imnul si cu salve de onoare.

Palatul Memorial Kumsusan este simbolul prin excelenta al delirului stalinist din Coreea de Nord. Loc de pelerinaj periodic pentru fiecare localnic, dar si pentru rarii oaspeti straini, mausoleul gazduia pana astazi sicriul lui Kim Ir Sen, eternul lider si fondatorul regimului. De astazi, vor fi expuse acolo si ramasitele lui Kim Jong Il. Oricine vine sa se incline in fata  lor, este supus unei decontaminari, isi lasa la intrare toate obiectele personale, dupa care este condus catre catafalc de soldati cu un aer martial. 

Citeste si:

Deces in familia premierului. Tatal lui Emil Boc a murit VIDEO