"In mod normal, nu se poate efectua o schimbare a directiei fluxului in gazoduct. Dar, daca vom depista vreo redirectionare a fluxului de gaze la statii de masurare a parametrilor fluxului din Europa, am putea impune restrictii", a avertizat Miller, citat de Moscow Times si de Itar-Tass. 

Rusia a sistat livrarile de gaze catre Ucraina la jumatatea lunii iunie, in contextul restantelor acumulate de Kiev, al neintelegerilor privind tarifele si pe fondul semnarii de catre ucraineni a Acordului de asociere cu Uniunea Europeana.

Livrarile de gaz rusesc spre UE, prin Ucraina, nu sunt afectate. Insa Ucraina a propus Comisiei Europene sa importe din tari europene gaz livrat direct acestora de catre Rusia. In aprilie, Ucraina a semnat un contract cu Slovacia prin care Kievul ar primi gaz rusesc printr-o conducta

De asemenea, Rusia a acuzat Statele Unite ca alimenteaza in continuare conflictul din Ucraina, impingand Administratia prooccidentala de la Kiev pe o "cale a confruntarii", conform ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Kyiv Post. 

"Colegii nostri americani continua sa impinga Administratia de la Kiev pe o cale a confruntarii", a declarat Lavrov sambata dimineata. 

"Sansele de solutionare a crizei ucrainene ar fi mai mari daca ar depinde doar de Rusia si de Europa", a adaugat seful diplomatiei de la Moscova. 

Presedintele american, Barack Obama, a amenintat Rusia cu noi sanctiuni, daca Moscova nu va lua "masuri rapide" pentru detensionarea situatiei in Ucraina. La randul sau, secretarul de Stat al Statelor Unite, John Kerry, declara zilele trecute ca asteapta "actiuni concrete" din partea Rusiei pentru stabilizarea Ucrainei.