"Inseamna ca Ucraina a incetat de facto sa plateasca gazele. Nu putem livra gaze gratis. Daca Ucraina nu va regla arieratele, exista riscul sa revenim la situatia din 2009", a avertizat directorul general al Gazprom, Alexi Miller.

El a precizat ca 7 martie era data limita stabilita pentru plata livrarilor de gaze din februarie. "Gazprom nu a primit nimic in conturi. Datoriile au atins 1,89 miliarde de dolari", a subliniat Miller.

Avertismentul a intervenit in plina criza politica ruso-ucraineana. Intreruperea livrarilor de gaze ar penaliza noul guvern ucrainean pro-occidental, venit la putere dupa demiterea la sfarsitul lunii februarie a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care pentru autoritatile de la Moscova este in continuare seful de stat "legitim".

Oprirea livrarilor catre Ucraina ar afecta si Uniunea Europeana, care primeste jumatate din gazele rusesti prin Ucraina.

La 1 ianuarie 2009, Gazprom a suspendat aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din cauza unui diferend comercial, iar statele europene au fost afectate, in conditiile in care unele dintre ele, precum Slovacia, depind in proportie de 100% de livrarile rusesti.

Europa este in prezent mai putin expusa la un astfel de blocaj, datorita crearii unor rute alternative de livrare. Gazele din Rusia acopera in prezent 30% din necesarul de consum din Europa, iar din aceste livrari circa jumatate tranziteaza Ucraina. Inainte de inaugurarea gazoductului Nord Stream, la sfarsitul lui 2011, trei sferturi din livrarile rusesti catre Europa treceau prin Ucraina. Nord Stream transporta gaze din Rusia in Germania, traversand Marea Baltica.

Comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a declarat marti ca UE va ajuta Ucraina, aflata in pragul falimentului, sa plateasca datoriile pentru gazedle rusesti.

Dificultatile Ucrainei de a plati pentru gazele livrate de Gazprom se vor agrava in lunile urmatoare, intrucat Gazprom a decis ca in luna aprilie sa elimine discountul de pret oferit Ucrainei in decembrie. Rusia a acceptat atunci sa reduca pretul gazelor livrate Ucrainei cu o treime, la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi.