Noua majorare este determinata de introducerea unei taxe la exportul gazelor naturale catre Ucraina, a informat grupul rus controlat de stat, citat de Reuters, scrie Mediafax.

In primul trimestru al acestui an, Ucraina a platit 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale.

Cresterea de pret a fost anuntata de directorul general al Gazprom, Alexei Miller, in timpul unei intalniri cu premierul rus Dimitri Medvedev, care a cerut Ucrainei sa-si plateasca datoriile de 2,2 miliarde de dolari acumulate in contul gazelor livrate de Rusia.

"Pretul gazelor creste automat din aprilie", a spus Miller, adaugand ca majorarea este cauzata de introducerea taxei la exportul catre Ucraina, care pana in prezent a beneficiat de un regim preferential de exceptare de la plata taxei.

Gazprom a crescut marti cu 44% pretul gazelor naturale livrate Ucrainei, dupa expirarea unui discount acordat la sfarsitul anului trecut. Decizia sporeste presiunile financiare asupra autoritatilor de la Kiev, care asteapta un program de asistenta financiara internationala, potrivit Bloomberg.

Producatorul de gaze a anuntat ca majorarea pretului respecta contractul si este necesara intrucat Ucraina datoreaza peste 1,7 miliarde de dolari pentru gazele cumparate de la inceputul anului 2013.

Guvernul fostului presedinte Victor Ianukovici a negociat anul trecut reducerea pretului gazelor, pe fondul protestelor declansate dupa renuntarea la acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

"Discountul pentru pretul gazelor nu mai poate fi aplicat", a afirmat marti directorul general al Gazprom, Alexei Miller, adaugand ca Ucraina nu a reusit sa plateasca gazele primite in 2013 si nu plateste integral nici pentru livrarile curente.

Autoritatile de la Kiev au convenit saptamana trecuta cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14-18 miliarde de dolari, programul de ajutor financiar urmand sa deblocheze si alte finantari pentru Ucraina, pana la un total de 27 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani.

In cadrul acordului cu FMI, Ucraina s-a angajat sa majoreze pretul gazelor pentru populatie cu 50%, de la 1 mai.

Ucraina are o importanta semnificativa pentru securitatea energetica a Europei, intrucat circa 15% din necesarul de gaze al UE tranziteaza teritorul acestei tari. In ianuarie 2009, o disputa intre Rusia si Ucraina legata de pretul gazelor a dus la perturbarea livrarilor spre Europa petru circa doua saptamani.

Pretul mediu al gazelor pentru clientii europeni va fi in acest an de circa 370-380 dolari pentru 1.000 de metri cubi, potrivit estimarilor Gazprom.