Exporturile de GNL din SUA, programate sa inceapa din 2016, nu vor compensa o eventuala scadere, in contextul crizei din Ucraina, a importurilor din Rusia, care asigura circa 30% din consumul Europei, a declarat Jean Abiteboul, presedintele Cheniere Supply & Marketing, care detine in SUA unul dintre putinele terminale avizate pentru export de autoritatile americane.

Exporturile de gaz lichefiat ale SUA nu vor avea impact in actualul conflict, iar ulterior vor viza probabil pietele cu preturi mai mari din Asia, a declarat Will Pearson, director pentru energie globala si resurse naturale la firma de consultanta Eurasia Group.

"Nu poti inlocui gazele rusesti cu GNL, mai ales doar cu GNL din SUA. Situataia va forta probabil oamenii sa se gandeasca mai atent la diversificarea aprovizionarii, la securitatea livrarilor si nu doar la pret si ar putea, de asemenea, sa dea o sansa suplimentara importurilor de GNL in Europa, inclusiv celor din SUA", a declarat Abiteboul la o conferinta organizata la Amsterdam.

Comisia Europeana va pregati pana in iunie un plan pentru reducerea dependentei de importurile din Rusia si pentru cresterea securitatii aprovizionarii, in contextul escaladarii crizei dintre Rusia si Ucraina. Circa jumatate din exporturile de gaz rusesc catre Europa tranziteaza gazoductele din Ucraina. Disputele dintre cele doua tari au condus la perturbarea livrarilor in 2006 si 2009.

Gazul lichefiat din SUA dar si cel din alte surse nu va ajunge probabil in Europa dupa ce preturile pe piata National Balancing Point din Marea Britanie au scazut cu 36% in acest an, iar vremea foarte rece a crescut preturile la Henry Hub din SUA cu 6,8%, a declarat Thierry Bros, analist la Societe Generale din Marea Britanie.

"Europa poate face unele lucruri, dar nu cred ca exporturile din SUA sau importurile de GNL de pe piata globala reprezinta o solutie pentru Europa. Daca Europa are nevoie de GNL, are infrastructura si optiunea de a atrage gaz de pe alte piete. Problema este ca gazul de pe alte piete este mai scump decat cel rusesc", a declarat Andrew Walker, seful pentru strategia GNL la BG Group.

Rusia creste livrarile de gaze catre Europa pentru a "distruge concurenta" unor proiecte noi inainte ca acestea sa inceapa, a declarat analistul Societe Generale.

De asemenea, rusii doresc ca depozitele de inmagazinare din Europa sa fie pline in cazul unei perturbari a tranzitului prin Ucraina, care are dificultati la plata datoriilor.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom catre Europa de Vest s-au situat la 448 milioane de metri cubi la 15 mai, in urcare de la 425 milioane de metri cubi la inceputul lunii, potrivit datelor Ministerului Energiei din Rusia.