Gazprom a precizat că una din subsidiarele sale va vinde 850,7 milioane acţiuni ordinare Gazprom prin intermediul unei oferte publice secundare ce va fi derulată la Moscova, potrivit Agerpres.

Vânzarea va începe joi la ora locală 10:00 (7:00 GMT) şi se va încheia în aceeaşi zi la ora locală 17:00, a informat Gazprom într-un comunicat de presă.

Un pachet de 3,6% din acţiunile Gazprom are o valoare de 211 miliarde ruble (3,3 miliarde dolari) pe baza cotaţiei de 248 ruble pe acţiune înregistrată miercuri seara de titlurile Gazprom.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a strâns aproximativ 2,20 miliarde dolari de pe urma vânzării unui pachet de 2,9% acţiuni la un preţ mai mic decât preţul pieţei.

În primele şase luni ale acestui an, Gazprom a înregistrat un profit net de 878,6 miliarde ruble (11,9 miliarde euro la cursul de schimb actual), în creştere cu 32,4% faţă de 663,5 miliarde ruble în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, aceasta a crescut uşor, cu 2,6% în ritm anual, până la 4.976 miliarde ruble.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

În 2018, Gazprom a exportat spre România o cantitate de 1,3 miliarde metri cubi de gaze naturale.